Dodajte OVAJ sastojak i ćufte vam se sigurno neće raspasti: Mleveno meso drži na okupu
Ako postoji jelo koje ume da pokvari samopouzdanje i najupornije domaćice, to su ćufte. Svako ih voli, svako ih pravi, ali svako je bar jednom doživeo da se raspadnu u tiganju i pretvore u haos. A zapravo, tajna je jednostavnija nego što biste pomislili. Sve što vam treba je jedno jedino jaje, i masa će ostati kompaktna, čvrsta i sočna, baš kako treba.
Ćufte su klasik domaće kuhinje i sto puta dokazano jelo koje spašava ručak. Uz pire, uz testeninu, uz sos, nema promašaja. Ipak, strah od raspadanja je razlog zbog kog mnogi izbegavaju da ih prave. Jaje je tu da to preseče. Deluje kao sitnica, ali je baš ono vezivo koje drži meso na okupu.
Ako želite veoma sočne i stabilne ćuftice, bitno je i da meso bude samleveno dva puta, da bude ujednačeno i meko. A onda kreće najlepši deo - mešanje rukama. Što duže radite smesu, to će biti kompaktnija.
Sastojci za ćufte
- 300 gr mlevenog mesa
- korica hleba natopljena u mleku
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- peršun
- jaje
- so, biber, začin
- kašičica aleve paprike
Za sos
- kašika ulja
- kašika brašna
- 200 ml kuvanog paradajza
- malo kečapa
Priprema
U mleveno meso dodajte dobro oceđenu koricu hleba, jaje, sitno seckan crni i beli luk, peršun, so, biber i alevu papriku. Sve dobro izmesite rukama da se masa potpuno ujednači. Formirajte manje kuglice i spuštajte ih u dobro zagrejano, duboko ulje. Pržite dok ne dobiju jednaku, zlatnu boju sa svih strana, a zatim ih prebacite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Za sos zagrejte ulje, dodajte brašno i kratko propržite. Sipajte paradajz, malo kečapa i po potrebi malo vode da se sos razredi. Začinite po ukusu i dodajte prstohvat šećera ako je paradajz previše kiseo.
Ćufte poslužite uz pire krompir ili bareno povrće, u zavisnosti od toga šta vam je na meniju tog dana. Ovo je ona vrsta ručka koja vraća mir u kuću.
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Znate li kako nastaju "oni pravi" ćevapi?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.