• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PLANETA U HAOSU: Omiljene poslastice nestaju sa na naše trpeze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klimatske promene i globalno zagrevanje prete da ugroze proizvodnju mnogih životnih namirnica. Koliko je situacija alarmantna govori podatak da bismo, ako ne pripazimo, u neko dogledno vreme mogli da ostanemo čak i bez kafe, piva ili čokolade!

  • 0

Med

Sve vlažnije zime i kišna leta onemogućavaju sakupljanje polena, što rezultira time da pčele umiru od gladi, a njihova populacija je u stalnom padu. Osim što to stvara probleme u proizvodnji meda, zbog toga što pčele ne oprašuju cvetove, mogle bi da nestanu i brojne biljne vrste.

Vino

Zbog vremenskih promena, Francuska je počela da gubi idealnu klimu za proizvodnju grožđa, a upravo je prava temperatura ključna za njegov uzgoj i proizvodnju vina. Važnost klime temelji se na činjenici da je ukus vina rezultat ravnoteže šećera i kiselina u grožđu. Ako se vinova loza uzgaja na toplijoj klimi vino će imati teži ukus, a na hladnijoj opet neće razviti voćnu aromu.

Kikiriki

Proizvodnja kikirikija pala je zbog prošlogodišnjih visokih temperatura. Ukoliko se to nastavi, očekuje se porast cene putera od kikirikija, jednog od najomiljenijih namaza u Americi.

Testenine

Klimatske promene onemogućiće uzgoj pšenice u Italiji. Ako temperature nastave da rastu, ova država mogla bi zauvek da ostane bez mogućnosti za uzgoj onih vrsta pšenice od koje se pravi najbolja pasta.

Kafa

Globalno zagrevanje nikako ne ide na ruku ljubiteljima crnog napitka. Industrija kafe u velikoj je opasnosti.

Pivo

Razlog zašto se i pivo balazi na spisku ugroženih namirnica je nestašica vode. Bez tečnosti života nije moguć ni uzgoj ključnog sastojka piva - ječma.

Javorov sirup

Sve kraći ciklusi hladnog vremena onemogućavaju stablu javora da uskladišti dovoljno šećera u svom korenu. Javorova smola se skuplja u proleće i kasnije prerađuje u sirup.

Čokolada

Ukoliko se glavni proizvođači ove slatke poslastice, farmeri u Gani i sa Obale Slonovače, ne prilagode visokim temperaturama, čokolada bi mogla da postane pravi luksuz.

(Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti