• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršen paradajz bezukusan je jer u njemu nema ničeg zdravog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je rajska voćka idealnog oblika i besprekorne crvene boje potpuno bez ukusa postalo je poslednjih godina gotovo univerzalno pitanje

  • 3

Međunarodna grupa naučnika pod vođstvom dr. En Pauel s Kalifornijskog univerziteta u Dejvicu u novom broju prestižnog časopisa "Science" razrešila je ovu misteriju. Krivac je slučajna genetska mutacija koja dovodi do uravnoteženog sazrevanja paradajza. Istovremeno , ta je mutacija razlog zašto paradajz savršenog oblika i jasno crvene boje sadrži manje šećera, ugljenih hidrata i karotenoida nego njegovi rođaci, koji po sebi imaju žućkasti i zeleni pigment.

- Ova mutacija prisutna je u gotovo svim modernim sortama paradajza. Danas možemo otvoreno da kažemo kako je pokušaj da plod paradajza učinimo lepšim smanjio nivo nekih važnih sastojaka koji su povezani s ukusom - izjavio je za New York Times dr. Hari Kli, istraživač paradajza sa Univerziteta Florida, koji nije učestvovao u ovom istraživanju.

Ujednačeno sazrevanje

Prirodno, plodovi paradajza neujednačeno sazrevaju, a njihov zreli plod nije jednolično crven, već može imati i krugove zelene i žućkaste boje. Međutim, pre sedamdesetak godina komercijalni uzgajivači nabasali su na prirodnu mutaciju koja dovodi do ujednačenog sazrevanja ploda. Ta mutacija pokazala se jako važnom na tržištu paradajza, koje samo u SAD vredi dve milijarde dolara godišnje, jer se pokazalo da potrošači preferiraju plodove jednolične crvene boje. Naučnicima je u poslednjih godinu dana pošlo za rukom da identifikuju taj gen, odgovoran za ujednačeno zrenje.

Manje šećera i karotena

Takođe, otkrili su da, usled mutacije, plod ima 20 odsto manje šećera, ali i od 20 do 30 odsto manje karotenoida. Zato su ti lepi plodovi toliko bezukusni.

- Ovo otkriće šansa je da se naučna spoznaja direktno prenese u realni svet – rekla je dr. Pauel i istakla da se sada može razviti DNK test za otkrivanje mutacije jednoličnog sazrevanja.

On bi komercijalnim proizvođačima omogućio da na tržište plasiraju paradajz besprekorne boje, ali bi taj test takođe koristio i svim onim uzgajivačima koji favoriziraju ukus ploda, a ne njegovu jednoličnu boju.

(Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • igor

    4. jul 2012. | 16:23

    e pa ljudi ja sam kupio 1 hektar zemlje i prvi put u zivotu zasadio paradajiz.seme sam uzeo iz proslogodisnjeg roda koje sam dobio od mog dede.da napomenem da se zaliva izvorskom vodom i nicim nije prskan niti ce biti ikad.nije iste velicini kao ovi vestacki na trzistu ali ukus i kvalitet je najbolji a naj bitnije potpuno zdrav.pored ovog sam zasadio boraniju grasak luk i krompir po istom principu samo voda i zdrava zemlja.inace samo da kazem da sam rodjeni Beogradjanin a plac je u okolini Valjeva.

    Podelite komentar

  • Milica

    4. jul 2012. | 16:17

    Jedemo genetsko modifikovan paradajz.....Gutamo zamisljeni paradjz,ali sta cete,on je jeftiniji nego paradajz nadih seljaka,zato ga oni bacaju po ulici da trune,dok mi trunemo od genecko modifikovanog...

    Podelite komentar

  • pele

    4. jul 2012. | 15:38

    Strasno je da vise ne mozes pojesti normalno paradajz,dok ga ne zasolis,pouljis,...

    Podelite komentar