• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

PITAM SE, PITAM: Zašto nas od sladoleda ponekad zaboli glava?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ljudi tokom vrelih letnjih dana osveženje traže u ukusnom sladoledu i napicima iz frižidera dodatno rashlađenim kockicama leda. Međutim, zbog osetljivosti mozga na hladnoću tokom konzumacije ovih poslastica može se javiti snažan bol u glavi

  • 1

Na sreću, taj bol kratko traje, ali je grupa američkih naučnika ipak odlučila da istraži ovaj fenomen, sa željom da objasni uzroke glavobolje koja mnogima kvari uživanje u omiljenom sladoledu ili hladnom napitku.

Oni su primetili da kada ledeni napitak, sladoled ili kockice leda dođu u kontakt sa nepcem, naglo se sužava prednja cerebralna arterija, odnosno krvni sud koji snabdeva jedan deo mozga. Reagujući na ovaj poremećaj u dotoku krvi, mozak se brani brzinskim emitovanjem signala da se krvni sud proširi, kako bi se protok krvi u arteriji što pre normalizovao.

Stručnjaci taj proces nazivaju odbrambenim mehanizmom mozga, koji je prilično osetljiv na hladnoću, pa se trudi da poveća dotok tople krvi.  Međutim, pošto je lobanja zatvoreni sud, naglo povećanje količine krvi izaziva snažnu bol.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • miško

    5. jul 2012. | 23:11

    E U R E K A A A A A A A A . . . . . .

    Podelite komentar