Ne jedete čokoladu za doručak? O kako grešite
Znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. A evo zbog čega bi trebao da bude i najslađi: novo istraživanje pokazuje da redovno konzumiranje čokolade zapravo može poboljšati funkcije mozga.
Da, ta slatka, lepljiva poslastica za kojom se žudi većinu vremena sada je povezana s nizom kognitivnih prednosti, uključujući i pamćenje i apstraktno zaključivanje.
Čokolada je toliko dobra ZA MOZAK, da ćete odmah poželeti da pojedete kockicu!
DOKAZANO: Ženama je čokolada potrebnija nego muškarcima! A evo i zašto
Tako pokazuju rezultati velike višegodišnje studije koju su sproveli stručnjaci Univerziteta "Syracuse" u Njujorku, a prenosi net.hr. Istraživači su merili kako konzumiranje čokolade utiče na 968 osoba starosti od 23 do 98 godina, i to bez promene njihovih navika u ishrani.
Više čokolade, veće kognitivne sposobnosti
![Foto-ilustracija: Profimedia](http://xdn.tf.rs/2014/12/15/Coko-bomba.jpg)
– Uobičajeni unos čokolade bio je vezan za kognitivne sposobnosti i meren je opsežnim nizom neuropsiholoških testova – stoji u studiji. – Češće konzumiranje čokolade je u velikoj meri povezano s boljim rezultatima na tim testovima.
Spremni smo da se kladimo da ovo nije prvi put da čitate o studiji koja hvali dobrobiti čokolade za zdravlje.
Pre nekoliko godina naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu u Izraelu izvestili su da je utvrđeno kako konzumiranje čokolade ujutro – da, svakog jutra – pomaže ljudima da izgube na težini, iako se uglavnom veruje da je čokolada jedna od onih povremeno “razmetljivih” namirnica kojima se mora odoleti na dijeti kako bi se postigao cilj: mršavljenje.
Prema vođi studije dr Danijeli Jakubovic, najveći zaključak ovog istraživanja jeste to da visokokalorični doručak smanjuje želju tokom dana i sprečava haranje po frižideru kasno noću.
Mozgu je ujutro odmah potrebna energija
![Foto: Wikipedija/FlickreviewR](http://xdn.tf.rs/2014/04/16/cokoladna-torta.jpg)
– Kada se probudite, vašem mozgu je odmah potrebna energija – kaže dr Jakubovic, čija je knjiga "The Big Breakfast Diet" postala bestseler.
– To je vreme u toku dana kada vaše telo pretvara hranu u energiju. Kada jedete kasnije, vaše telo i mozak su još uvek u "visokom broju obrtaja", pa skladište energiju iz hrane kao masnu rezervu. To je razlog zašto se i dalje gojite iako možda manje jedete – kaže dr Jakubovic.
Istraživači ističu da obilan, visokokalorični doručak može da pomogne ljudima da kontrolišu žudnju za hranom tokom dana.
Pa kakav doručak onda predlažu?
![Printskrin: Youtube/That Sugar Film](http://xdn.tf.rs/2015/07/08/cokolada.jpg)
Naravno – doručak koji uključuje desert! Dr Jakubovic u svojoj studiji ističe da su ljudi koji su dobili 600 kalorija za doručak, što uključuje i desert, kao i belančevine i ugljene hidrate, izgubili više kilograma od ljudi koji su dobili doručak od 300 kalorija, ali su jeli više kasnije u toku dana.
Šta je to u čokoladi što je tako korisno? Stručnjaci kažu da je za to odgovoran nutritijent flavonoid, koji se obično nalazi u hrani biljnog porekla i predstavlja do 20 odsto spojeva prisutnih u kakaou. Visok sadržaj flavonoida takođe ima čaj, crno vino i voće poput grožđa i jabuka.
![Foto: toakchocolate.com](http://xdn.tf.rs/2015/02/06/Najskuplja-cokolada01.jpg)
Zato sledeći put kada razmišljate o tome kako onaj komad čokoladne torte deluje nekako usamljeno u frižideru… prespavajte i družite se s njim ujutro. Vaš mozak, ali i vaš struk, mogli bi vam biti jako zahvalni.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Johan
Danas čokolada a sutra će izmisliti da je koka najbolja za seks i pamćenje i da bar tri puta povećava motoriku,budnost,hrabrost i ostale procese u organizmu.
Podelite komentar
milos
Mnogo bolje od cokolade ujutru su ovsene pahulice sa veoma malo susenog voca,uz jednu kockicu CRNE cokolade,zato sto su jedan od najboljih izvora energije a uz to ne dovode do previsokog dizanja secra u krvi sto dovodi do gojenja i dijabetesa,na duze vreme.
Podelite komentar