• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

ČOKOLADA KAO ZAČIN: Drevne Maje znale su šta valja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi u Meksiku saopštili su da su pronašli tragove 2.500 godina stare čokolade u tanjiru koji je pronađen na poluostrvu Jukatan. Budući da su do sada ostaci čokolade uglavnom pronalaženi u čašama, ovo otkriće navodi na pomisao da su Maje čokoladu koristile kao umak ili dodatak jelima

  • 0

Stručnjaci su dugo verovali da je kakao korišćen u majanskoj kulturi kao piće ili tako što su zrna mlevena i potom kombinovana sa tečnošću ili fermentacijom pulpe oko zrna. Verovalo se i da su takvi napici bili rezervisani isključivo za elitu.

Međutim, otkriće koje je ove sedmice objavio meksički Nacionalni institut za arheologiju i istoriju pokazuje da je čokolada ipak imala širu upotrebu u drevnom Meksiku. Moguće je da neka savremena jela, poput čokoladnog sosa - mole, koji se servira uz meso, svoje korene imaju u periodu pre dolaska Španaca.

- Ovo je prvi put da je čokolada pronađena na tanjiru na kojem se servirala hrana. Neobično je to što je u ovom slučaju mlevena, jer to znači da su Maje najverovatnije već u to vreme koristile kamen za mlevenje – rekao je arheolog Tomas Galjareta.

Ostaci čokolade pronađeni su na komadima tanjira na arheološkom nalazištu Paso del Mančo u Jukatanu 2001. Tanjiri potiču iz oko 500. godine pre nove ere i ostaci čokolade pronađeni na njima nisu najstariji pronađeni u Meksiku. Čaše iz perioda kulture Olmeka, zapadno od Jukatana, duž obala Zaliva, sadržale su ostatke čokolade oko 1000 godina starije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti