ČOKOLADA KAO ZAČIN: Drevne Maje znale su šta valja

  • 0

Stručnjaci su dugo verovali da je kakao korišćen u majanskoj kulturi kao piće ili tako što su zrna mlevena i potom kombinovana sa tečnošću ili fermentacijom pulpe oko zrna. Verovalo se i da su takvi napici bili rezervisani isključivo za elitu.

Međutim, otkriće koje je ove sedmice objavio meksički Nacionalni institut za arheologiju i istoriju pokazuje da je čokolada ipak imala širu upotrebu u drevnom Meksiku. Moguće je da neka savremena jela, poput čokoladnog sosa - mole, koji se servira uz meso, svoje korene imaju u periodu pre dolaska Španaca.

- Ovo je prvi put da je čokolada pronađena na tanjiru na kojem se servirala hrana. Neobično je to što je u ovom slučaju mlevena, jer to znači da su Maje najverovatnije već u to vreme koristile kamen za mlevenje – rekao je arheolog Tomas Galjareta.

Ostaci čokolade pronađeni su na komadima tanjira na arheološkom nalazištu Paso del Mančo u Jukatanu 2001. Tanjiri potiču iz oko 500. godine pre nove ere i ostaci čokolade pronađeni na njima nisu najstariji pronađeni u Meksiku. Čaše iz perioda kulture Olmeka, zapadno od Jukatana, duž obala Zaliva, sadržale su ostatke čokolade oko 1000 godina starije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti