Svetogorski kolač je spas i za vašu dušu i za vaše telo

 
  • 2

Danas je najtužniji dan u pravoslavnom kalendaru, ali vi imate priliku da ga bar malo zasladite. Pripremite svetogorsaki kolač i obradujte svoje ukućane.

Svetogorski kolač je došao i do vaših domova, a vaše je samo da ga spremite i da uživate u njemu.

Evo kako se pravi ova posna poslastica.

Sastojci:

- 6 kašika džema,

- 10 kašika šećera,

- 1 kesica cimeta,

Foto: Pixabay.com

- kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža,

- 1 kašika praška za pecivo,

- 500 g brašna,

- 1/4 l mlake vode,

- 1 šaka seckanih oraha,

- šaka ili dve suvog grožđa,

- džem od kajsije,

- 150 g posne čokolade za kuvanje.

Foto-ilustracija: pixabay

Priprema:

- Džem i šećer izmiksati mikserom da se dobije jedinstvena smesa. U smesu dodati malo vode, cimet, narendati koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta. Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.

(Telegraf.rs / posnajela.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Cica S

    27. april 2019. | 16:22

    Kolac je lako i brzo napraviti, a i namirnice su uglavnom svima dostupne..Samo sto kolac na slici ne odgovara receptu, to ste trebali usaglasiti, jer ne vide se ni seckani orasi,ni suvo grozdje u kori.

    Podelite komentar

  • Dija

    28. april 2019. | 06:50

    Odličan je,ja ga često pravim,samo što ja dodam kašičicu griza

    Podelite komentar