Hajde jednom za svagda da definišemo šta je tofu. I ne, nije sir!
Počnimo od osnovnog. Tofu je proizvod od soje, koji je prvenstveno zastupljen na Istoku, ali i među vegeterijancima i veganima.
Da bismo dobili tofu, u prepoznatljivim kockicama, zgrušava se sojino mleko u procesu koji vodi do razdvajanja surutke i mleka. U nastavku, surutka se pritiska sve dok se ne dobije tofu.
Tofu je izvor odličnih nutrijenata. Ne samo što ima malo kalorija, tek 123 na 100 grama, već ima 8 neophodnih aminokiselina za organizam, ali i 14 grama proteina na 100 grama.
Sadrži i prilično nizak sadržaj ugljenih hidrata, tačnije samo jedan gram na 100, nema ni puno holesterola, a bogat je omega 3 masnim kiselinama.
Za sve one koji kritikuju vegane da ne unose dovoljno kalcijuma, treba istaći da tofu sadrži 75 odsto dnevnog preporučenog unosa. Kao da ovo sve nije dovoljno, ima i izoflavone koji poboljšavaju pamćenje, ali i selen koji ima antioksidativna dejstva.
Kako se jede?
Istina je da oni koji ga probaju ne stiču baš lep utisak. A to se dešava iz dva razloga - prvo, mnogi misle da je u pitanju sir, a drugo ne znaju ni da ga skuvaju lepo.
Da bi bio sočniji, tofu pre pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i začina po vašem izboru.
Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
sanja
tofu možeš jesti i bez pripreme , govedina se sprema za manje od 20 min, a ne gotov proizvod
Podelite komentar