Hajde jednom za svagda da definišemo šta je tofu. I ne, nije sir!

 ≫ 
  • 1

Počnimo od osnovnog. Tofu je proizvod od soje, koji je prvenstveno zastupljen na Istoku, ali i među vegeterijancima i veganima.

Da bismo dobili tofu, u prepoznatljivim kockicama, zgrušava se sojino mleko u procesu koji vodi do razdvajanja surutke i mleka. U nastavku, surutka se pritiska sve dok se ne dobije tofu.

Tofu je izvor odličnih nutrijenata. Ne samo što ima malo kalorija, tek 123 na 100 grama, već ima 8 neophodnih aminokiselina za organizam, ali i 14 grama proteina na 100 grama.

Sadrži i prilično nizak sadržaj ugljenih hidrata, tačnije samo jedan gram na 100, nema ni puno holesterola, a bogat je omega 3 masnim kiselinama.

Tofu Foto: Pixabay.com

Za sve one koji kritikuju vegane da ne unose dovoljno kalcijuma, treba istaći da tofu sadrži 75 odsto dnevnog preporučenog unosa. Kao da ovo sve nije dovoljno, ima i izoflavone koji poboljšavaju pamćenje, ali i selen koji ima antioksidativna dejstva.

Kako se jede?

Istina je da oni koji ga probaju ne stiču baš lep utisak. A to se dešava iz dva razloga - prvo, mnogi misle da je u pitanju sir, a drugo ne znaju ni da ga skuvaju lepo.

Da bi bio sočniji, tofu pre pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i začina po vašem izboru.

Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • sanja

    28. jun 2019. | 19:52

    tofu možeš jesti i bez pripreme , govedina se sprema za manje od 20 min, a ne gotov proizvod

    Podelite komentar