Jelica Sretenović obožava divljač i žablje batake, ali za ćurku je ekspert (RECEPT)
Dramska umetnica Jelica Sretenović sebe smatra velikim hedonistom, uživa u dobrom zalogaju, kao i kvalitetnom piću. Obožava divljač, supe i čorbe su neizostavan deo njene trpeze, vrlo vešto priprema žablje batake, ali najomiljenija su joj jela iz rerne.
- Za mene je rerna zakon, u njoj sve može da se spremi. Ekspert sam za ćurku, umem dobro da je ispečem - izjavila je svojevremeno glumica koju je publika zavolela u ulozi Koke, u kultnoj domaćoj seriji "Bolji život".
Tajna dobrog recepta za ćurku iz rerne je u marinadi i strpljenju, jer ovo jelo se priprema čitava 24 sata...
Pečena ćurka iz rerne
Namirnice:
Marinada:
- 4 l povrtnog bujona,
- 1 šolja soli,
- ¾ šolje smeđeg šećera,
- 1 koren đumbira (isečen na dva dela neoljušten),
- 6 čenova belog luka,
- kora od 2 pomorandže,
- kora od 2 limuna,
- 2 kašike suvog ruzmarina,
- 1 kašika bibera u zrnu,
- 4 lovorova lista,
- 4 l ledene vode.
Ćurka:
- 1 ćurka od 5-7 kg,
- ulje za podmazivanje pleha.
Priprema:
Marinada:
U velikoj posudi pomešati sve sastojke za marinadu osim ledene vode i staviti na šporet da provri, pa kuvati 10-ak minuta uz povremeno mešanje, sve dok se šećer i so potpuno ne otope. Skloniti sa šporeta i potpuno ohladiti u frižideru.
Zatim, pomešati sa ledenom vodom i sipati u veliki sud (duboka žerpa u koju staje cela ćurka). Ćurki povezati noge i staviti u posudu tako da cela bude potopljena u marinadu. Poklopiti sud i ostaviti da se marinira 24 sata. Nakon 12 sati okrenuti ćurku kako bi se ravnomerno marinirala. Nakon 24 sata izvaditi ćurku i ocediti, a zatim obrisati papirnim ubrusom.
Pečenje:
Staviti rešetku u rerni na najnižu poziciju. Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusovih. Premazati unutrašnost pleha uljem, pa staviti ćurku i nju, takođe, premazati uljem. Peći u u zagrejanoj rerni pola sata. Nakon 30 minuta, pokriti ćurku aluminijumskom folijom i smanjiti temperaturu na 180 stepeni Celzijusovih, a zatim peći 2-4 sata u zavisnosti od veličine ćurke. Pečenu ćurku, još uvek pokrivenu folijom, ostaviti da se prohladi 15-30 minuta pre sečenja.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.