Kolač za kojim je "poludela" čitava Evropa: Ne morate putovati da biste ga jeli, evo kako se pravi

 
  • 20

U Austriji se zove prügelkrapfen, u Češkoj trdelnik, u Nemačkoj Baumkuchen, u Litvaniji šakotis, u Poljskoj sękacz, u Slovačkoj skalický trdelník, u Švedskoj spettekaka, u Ukrajini kurtosh kalach, a u Srbiji bi u bukvalnom prevodu značio dimnjak kolač.

Radi se o čuvenom uličnom kolaču koji jedemo možda čak i u preteranim količinama kada se nađemo u Evropi za praznike, a njegovom ukusu je zaista nemoguće odoleti.

Čuveni ulični kolač pravi se od kiselog testa koje se tanji drvenom oklagijom i spiralno mota na specijalni drveni kalup valjkastog oblika.

kurtosh kolač foto: pixabay.com

Poenta je premazati ga šećerom i peći u posebnim pećima.

Potom se uvalja u čokoladu, orahe, lešnike, badem, kokos, vanilu ili cimet, odnosno sve ono što vam duša ište.

Hrskav je i sladak, a najlepši je kada je vruć pa je gotovo nezaobilazan slatkiš uz kafu za poneti na novogodišnjim adventima evropskih metropola.

A ako imate roštilj kod kuće, evo kako ga i vi možete napraviti...

Sastojci:

500ml mleka

500gr brašna

14 žumanaca

14 belanaca

so

kurtosh kolač foto: pixabay.com

Priprema:

Zamesite testo od brašna, mleka, žumanaca i soli.

Umutite belanca i dodajte smesi.

Nakon što razvučete testo, istanjite ga oklagijom.

Preko oklagije postavite aluminijumsku foliju, a oko nje ombotajte testo, zašećerite ga i pecite iznad vatre (najbolje koristiti roštilj). Neprestano vrtite oklagiju.

Kada hleb dobije zlatno-žutu boju, samo ga skinite sa oklagije.

Preliv sami izaberite, a mnogi ga jedu samo sa šećerom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kuvarica

    22. decembar 2019. | 15:21

    Kada po ovom receptu napravite ovaj kolac ja vas castim dozivotno

    Podelite komentar

  • Milko

    22. decembar 2019. | 13:52

    Moja baba ga pravila od kad znam za sebe u sremu ga zovu kolači na kurzovini testo se uvija na stabljku od kukurzovine i peče u "lerni" Pozdrav

    Podelite komentar

  • Crvenkapa

    22. decembar 2019. | 13:43

    To je kurtoš ili dimnjak kolač ... prave ga na vašarima i to uglavnom zimi jer greje i stomak i dušu ! Predivan je ...

    Podelite komentar