Kolač za kojim je "poludela" čitava Evropa: Ne morate putovati da biste ga jeli, evo kako se pravi
U Austriji se zove prügelkrapfen, u Češkoj trdelnik, u Nemačkoj Baumkuchen, u Litvaniji šakotis, u Poljskoj sękacz, u Slovačkoj skalický trdelník, u Švedskoj spettekaka, u Ukrajini kurtosh kalach, a u Srbiji bi u bukvalnom prevodu značio dimnjak kolač.
Radi se o čuvenom uličnom kolaču koji jedemo možda čak i u preteranim količinama kada se nađemo u Evropi za praznike, a njegovom ukusu je zaista nemoguće odoleti.
Čuveni ulični kolač pravi se od kiselog testa koje se tanji drvenom oklagijom i spiralno mota na specijalni drveni kalup valjkastog oblika.
Poenta je premazati ga šećerom i peći u posebnim pećima.
Potom se uvalja u čokoladu, orahe, lešnike, badem, kokos, vanilu ili cimet, odnosno sve ono što vam duša ište.
Hrskav je i sladak, a najlepši je kada je vruć pa je gotovo nezaobilazan slatkiš uz kafu za poneti na novogodišnjim adventima evropskih metropola.
A ako imate roštilj kod kuće, evo kako ga i vi možete napraviti...
Sastojci:
500ml mleka
500gr brašna
14 žumanaca
14 belanaca
so
Priprema:
Zamesite testo od brašna, mleka, žumanaca i soli.
Umutite belanca i dodajte smesi.
Nakon što razvučete testo, istanjite ga oklagijom.
Preko oklagije postavite aluminijumsku foliju, a oko nje ombotajte testo, zašećerite ga i pecite iznad vatre (najbolje koristiti roštilj). Neprestano vrtite oklagiju.
Kada hleb dobije zlatno-žutu boju, samo ga skinite sa oklagije.
Preliv sami izaberite, a mnogi ga jedu samo sa šećerom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kuvarica
Kada po ovom receptu napravite ovaj kolac ja vas castim dozivotno
Podelite komentar
Milko
Moja baba ga pravila od kad znam za sebe u sremu ga zovu kolači na kurzovini testo se uvija na stabljku od kukurzovine i peče u "lerni" Pozdrav
Podelite komentar
Crvenkapa
To je kurtoš ili dimnjak kolač ... prave ga na vašarima i to uglavnom zimi jer greje i stomak i dušu ! Predivan je ...
Podelite komentar