Recept za tradicionalnu božićnu česnicu od 5 sastojaka: Ne puštajte je da naraste previše

 ≫ 
  • 10

Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

Sastojci:

1kg brašna

2 jaja

kockica kvasca

500ml mleka

malo soli

*novčić

Česnica Foto: Shutterstock

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i postepeno dodajte brašno uz dolivanje preostalog mlakog mleka.

Kada dobijete glatko testo, izmesite ga, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.

Posle 30 minuta do sat vremena, premesite ga.

Oblikujte ga kao pogaču, uskrasite po želji (obično se stavi krst od testa na česnicu) i ubacite novčić.

Pecite u rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.

Prijatno i srećno u borbi za novčić!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Milko

    6. januar 2020. | 18:26

    Zavisi iz kog kraja je ta tradicionalna česnica Znam da u sremu nije ista tradicija. Tradicionalna je od kora i oraha i preliva se sa medom.

    Podelite komentar

  • Baby

    6. januar 2020. | 18:40

    @Slavko Muskarci danas bolje znaju u kuhinji nego devojke. U kvasac ide mlako mleko i malo secera da narastе. Kako jaje u kvasac,svasta

    Podelite komentar

  • mama mimi

    6. januar 2020. | 18:52

    pa ova cesnica se jede na Bozic a na Bozic se ne posti

    Podelite komentar