Recept za tradicionalnu božićnu česnicu od 5 sastojaka: Ne puštajte je da naraste previše
Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.
Sastojci:
1kg brašna
2 jaja
kockica kvasca
500ml mleka
malo soli
*novčić

Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i postepeno dodajte brašno uz dolivanje preostalog mlakog mleka.
Kada dobijete glatko testo, izmesite ga, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.
Posle 30 minuta do sat vremena, premesite ga.
Oblikujte ga kao pogaču, uskrasite po želji (obično se stavi krst od testa na česnicu) i ubacite novčić.
Pecite u rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Prijatno i srećno u borbi za novčić!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "Teško je naći srodnu dušu, a devojku...": Pitali smo muškarce jel teško naći devojku u Beogradu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milko
Zavisi iz kog kraja je ta tradicionalna česnica Znam da u sremu nije ista tradicija. Tradicionalna je od kora i oraha i preliva se sa medom.
Podelite komentar
Baby
@Slavko Muskarci danas bolje znaju u kuhinji nego devojke. U kvasac ide mlako mleko i malo secera da narastе. Kako jaje u kvasac,svasta
Podelite komentar
mama mimi
pa ova cesnica se jede na Bozic a na Bozic se ne posti
Podelite komentar