Recept za tradicionalnu božićnu česnicu od 5 sastojaka: Ne puštajte je da naraste previše
Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.
Sastojci:
1kg brašna
2 jaja
kockica kvasca
500ml mleka
malo soli
*novčić
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i postepeno dodajte brašno uz dolivanje preostalog mlakog mleka.
Kada dobijete glatko testo, izmesite ga, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.
Posle 30 minuta do sat vremena, premesite ga.
Oblikujte ga kao pogaču, uskrasite po želji (obično se stavi krst od testa na česnicu) i ubacite novčić.
Pecite u rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Prijatno i srećno u borbi za novčić!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milko
Zavisi iz kog kraja je ta tradicionalna česnica Znam da u sremu nije ista tradicija. Tradicionalna je od kora i oraha i preliva se sa medom.
Podelite komentar
Baby
@Slavko Muskarci danas bolje znaju u kuhinji nego devojke. U kvasac ide mlako mleko i malo secera da narastе. Kako jaje u kvasac,svasta
Podelite komentar
mama mimi
pa ova cesnica se jede na Bozic a na Bozic se ne posti
Podelite komentar