Ako u Grčkoj ne znate da pravite ovaj specijalitet, nikada nećete moći ni da se udate

  • 1

Ovako će vam reći svaka grčka domaćica, a pri učenju tradicionalnih jela prvo morate znati da pravite pasticio. U pitanju je jelo koje savršeno spaja sve što Grci vole - testeninu, meso i sir.

Sastojci:

pakovanje penne paste (400 grama)

100 grama rendanog kačkavalja

300 grama mlevenog mesa

1 konzerva seckanog paradajza

1 iseckan crveni luk

1 štapič cimeta

2 čena iseckanog belog luka

1 lovorov list

2 kašičice origana

200 ml mleka

1/4 šolje brašna

30 grama putera

so

sveže mleven crni biber

Grčka pasta Foto: Shutterstock

Priprema:

Izdinstamo crveni i beli luk, dodamo meso i viljuškom ga usitnimo i propržimo. Zatim dodamo paradajz i začine i sve to prodinstamo oko 5 minuta.

Pre toga smo skuvali pene, svako prema svom ukusu.

Ocedimo pene i u namašćenu vatrostalnu posudu sipamo red makarona, red sosa sa mesom. Poslednji red da budu makarone.

Pravimo bešamel sos: Istopimo puter i dodamo brašno, mešajući. Ostavimo na niskoj tmperaturi da se proprži, ali da ne zagori.Onda dodamo u nekoliko puta mleko mešajući da nam se ne stvore grudvice. Posolimo i pobiberimo.

Sada sos, koji se dovoljno zgusnuo sipamo na ostatak u vatrostalnoj posudi i pospemo kačkavaljem.

Pečemo u rerni 20 minuta dok dobije lepu koricu.

Služimo sa tzatziki salatom, krastavac sitno iseckamo, dva čena belog luka, jogurt i so i sve pomešamo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Barbara

    23. januar 2020. | 17:55

    Kao musaka , samo nije krompir.

    Podelite komentar