Najpoznatiji srpski kuvar otkriva kako da napravite domaći kvasac
![Domaći kvasac Domaći kvasac](https://xdn.tf.rs/2020/03/24/domaci-kvasac-460x0.jpg)
Iako u Srbiji vlada nestašica kvasca, proizvoda koji je neophodan za pravljenje hleba, poznati kuvar i nekadašnji član žirija emisije „Prvi Kuvar Srbije“ Igor Belošević dokazuje da to ne treba da nas brine.
Kvasac možemo da napravimo i sami u kućnim uslovima, a sve što nam je potrebno su osnovne namirnice, brašno, šećer i voda.
Najpoznatiji srpski kuvar je na svom Instagram profilu pokazao da kvasac možemo da napravimo i sami u kućnim uslovima.
Mag kulinarstva je pokazao čak dva recepta koja se prave od osnovnih namirnica - brašna, šećera, vode, kao i rendanih jabuka.
U nastavku vam otkrivamo kako da napravite domaći kvasac po receptu kuvara Igora Beloševića.
Brašno, šećer i voda
Za normalnu količinu hleba u kućnim uslovima potrebno je dve do tri kašike brašna sipati u teglu, zato što ima malu površinu za širenje bakterija. Dodati kašiku šećera i dve-tri kašike vode. Sve to dobro izmutiti.
![Brašno Brašno](https://xdn.tf.rs/2020/03/19/flour-27139901920-460x0.jpg)
Kada se napravi homogne smesa dodati samo još malo vode po potrebi. Dobro izmešati sastojke - smesa treba da bude malo gušća od smese za pripremu palačinki.
- Zatvoriti teglu i pustiti da ostane na sobnoj temperaturi naredna tri do četiri dana, s tim što je potrebno svakog dana ponavljati postupak - dodati malo brašna i vode dok ne dođe količina kvasca, odnosno vrenja do samog poklopca - savetuje poznati kuvar.
Brašno, šećer, voda i rendane jabuke
U teglu sipati dve do tri kašike brašna, kašiku šećera i jednu narendanu jabuku. Dodati malo vode kako bi se napravila kompaktna smesa, dobro izmešati. Zatvoriti teglu i pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi narednih dva do tri dana.
![Brašno Brašno](https://xdn.tf.rs/2020/02/28/brasnoutegli-460x0.jpg)
- Jabuka ima u sebi svoje šećere i kiseline gde će dodatno podstaći baterije da naprave kvasac. Ta vrsta kvasaca će stići za 2 dana' kaže Igor u svom tutorijalu.
U sledećem videu možete pogledati kompletne instrukcije za pravljenje kvasca, ali i savet kako da umesite i ispečete domaći beskvasni hleb.
(K.M./Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ja
I kada naraste do poklopca, šta onda, jel čitavu teglu sasuti u 1 kg brašna za jedan hleb ili pomalo, po kašiku, zašto niko ne objasni ?
Podelite komentar
Тодорић
Ето зашто наши стари нису имали рак.Гљивице квасца су нездраве за човека.Рак је гљивица.Хвала на рецептима.!
Podelite komentar
marko
Dobar kuvar obozavam da dodjem u njegov restoran
Podelite komentar