≫ 

Najpoznatiji srpski kuvar otkriva kako da napravite domaći kvasac

 ≫ 

Napravite domaći kvasac od koga testo raste kao ludo

Komentari

  • marko

    27. mart 2020. | 12:18

    Dobar kuvar obozavam da dodjem u njegov restoran

    Podelite komentar

  • Тодорић

    25. mart 2020. | 13:06

    Ето зашто наши стари нису имали рак.Гљивице квасца су нездраве за човека.Рак је гљивица.Хвала на рецептима.!

    Podelite komentar

  • Ja

    24. mart 2020. | 16:56

    I kada naraste do poklopca, šta onda, jel čitavu teglu sasuti u 1 kg brašna za jedan hleb ili pomalo, po kašiku, zašto niko ne objasni ?

    Podelite komentar

    • 25. mart 2020. | 13:08

      ana

      @Ja

      Po receptu koji ja koristim za beskvasni hleb ide 200 g tog domaceg kvasca, 500g brasna, 290 g vode i 10g soli. Ja mesam razna brasna (belo, integralno, razano, jecmeno..), dodam mak, kim, susam. Nikada se ne potrosi cela kolicina kvasca jer bi onda svaki put morali da prolazimo ceo proces dobijanja istog. Za cuvanje postoje dve opcije- drzati teglu sa kvascem na sobnoj temperaturi (kada kvasac mora se hrani brasnom+vodom svaki dan, ja npr. dodajem 50g brasna+50ml vode), ili drzati teglicu u frizideru (kada moze da izdrzi bez hranjenja nedelju dana) i izvaditi noc pre nego sto planirate da umesite hleb na sobnu temeraturu, nahraniti i sutradan kada se naprave mehurici uzeti deo, a ostatak vratiti u frizider. Inace, po receptu koji ja pratim hleb se umesi tacno sa tim kolicinama, bez dodavanja brasna, u prvih 2h se premesi na 30 min. Onda se ostavi da raste oko 4h, vekna se oblikuje i stavi na dobro nabrasnjenu krpu i neku posudu pa u kesu i preko noci drzi u frizideru. Sutradan se izvuce iz frizidera i nekoliko sati drzi na sobnoj temperaturi. Hleb se pece u posudi sa poklopcem 25min na 220-230 stepeni (vazno je da u dnu rerne stoji pleh sa vodom, para je potrebna za formiranje lepe korice), a narednih 20-25 min se pece bez poklopca. Kada je pecen ostavi se u iskljucenoj rerni sa poluotvorenim vratima 15ak min. Izvadi se iz rerne i prohladi na resetki. Ja ga cuvam umotan u krpu pa stavljen u kesu i odrzava se 7 dana, nekad i duze. Eto, nadam se da ce ovo nekome pomoci. Imam i odlican recept za krekere sa tim kvascem.

      Podelite komentar