Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda počne da ključa? Razlika u kuvanju je ogromna

 ≫ 
  • 11
Kuvana jaja Foto: Pixabay

Sigurno znate za onaj savet da voda u kojoj su jaja treba da provri i onda se ostave još 5 minuta da ključaju, sklone s ringle? Pa... i ne baš. Obično tada žumace ostaje sirovo, a belance se odmah skuva.

Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedan od najboljih ženskih kuvara u Americi, pre smrti je napisala knjige u kojima je davala značajne savete o kulinarstvu.

Pored mnogobrojnih trikova o načinu prirpremanja hrane, ona je i otkrila dve najbolje metode za savršeno skuvana jaja koje garantuju da će žumance biti potpuno skuvano, ali i meko.

Prvi način je možda i najlkši, samo je bitno da pratite redom korake. Dakle, prvo je potrebno da jaja prelijete hladnom vodom, a tek onda da ih stavite u kipuću. Ringla treba da bude uključena na srednju jačinu, a jaja slobodno može da ostavite koliko god želite. Iako mislite da je ovaj proces kuvanja duži, budite uvereni da će se skuvati jednako brzo kao i kada voda ključa.

Druga tehnika podrazumeva da u šerpu sipate hladnu vodu, uronite jaja, a potom vodu brzo zagrejete. Čim provri, jaje je skuvano!

Kuvana jaja Pexels / Mona Sabha Cabrera

Iako su ove njene metode pobrojale mnoge pohvale, a ljudi koji su ih isprobali kažu da jaja zaista jesu najukusnija kada se skuvaju na pomenute načine, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak.

Jaja su savršeno skuvana, ali je teže očistiti ljusku sa njih. 

Kako vi kuvate jaja?

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ja

    5. jun 2020. | 13:17

    mogo sam umreti u neznanju

    Podelite komentar

  • Bojcica

    5. jun 2020. | 13:37

    Auuu. Sada je filozofija skuvati i jaja. Kako su naše bake, prabake i sve generacije pre nas kuvale jaja brz ovog upustva?! 🤔

    Podelite komentar

  • Mara

    5. jun 2020. | 13:28

    Jaja potopim u hladnu vodu iz aparata za preciscavanje vode optimum,obavezno posolim i kad provri iskljucim ringlu dok se voda ne ohladi ne vadim jaja.

    Podelite komentar