Ovako se sprema originalan bolonjeze sos: Bez jednog sastojka Italijani ne mogu da zamisle jelo

 
 ≫ 
  • 5
Bolonjeze sos Foto: Pixabay

Da li ste ovo vreme pogrešno spremali špagete bolonjeze? Verovatno zato što se tradicionalni italijanski recept mnogo razlikuje od jela koje ljudi iz drugih delova sveta spremaju kod kuće.

Ako pitate bilo kojeg Italijana, reći će vam da većina ljudi ne zna pravilno da kuva špagete bolonjeze.

Prema kuvaru Đinu Dekampu, postoje pravila koja treba da se pridržavate prilikom pravljenja jela.

Koristite dve različite vrste mesa

- Često ljudi koriste samo govedinu ili jagnjetinu. Ali tradicionalni način spremanja sosa bolonjeze podrazumeva upotrebu dve različite vrste mesa - govedinu i svinjetinu. Razlog je taj što će vam svinjetina dati snagu i specifičan ukus, a govedina teksturu - kaže italijanski gastronom.

Bolonjeze sos Foto: Pixabay

Dodajte mleko u sos

Tajna fantastičngo sosa se krije u mleku. Kada se meso spoji sa mlekom, tukstura postaje mnogo bolja. Prema Đinu, trebalo bi da dodate i 2 kašike vina i bujon za supu da biste poboljšali ukus. Ako dodate vino morate da kuvate malo duže - u suprotnom, vaš sos će imati kiseo ukus.

- Hajde da razgovaramo o tečnosti koja ide u bolonjeze sos - tečnost broj 1 - vino. Morate prvo da stavite vino jer želite da alkohol ispari i da se zadrži aroma. Tečnost broj 2 - mleko sa puno masti. Tečnost broj 3 - pileći ili goveđi bujon - objašnjava Đino.

sok od paradajza foto: pixabay.com

Ne dodajte paradajz

- U tradicionalni sos od bolonjeze nikada ne smete sipati seckani paradajz. Bolonjeze sos se pravi bez paradajza. Jedino što koriste je pire ili koncentrat paradajza - koji je potpuno drugačiji - tvrdi italijanski kuvar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dobro

    28. jul 2020. | 17:21

    Od čega se pravi koncentrat ili pire paradajza?

    Podelite komentar

  • AAA

    28. jul 2020. | 18:50

    Kakvo mlijeko😂😂😂😂Bijelo vino ide u Bolognese(ne crveno) i zteba to sve na laganoj vati da se krcka 2 sata. Tako barem pravi Italijani rade 😂

    Podelite komentar

  • Srkimaja

    29. jul 2020. | 02:42

    Izdinstaj pola glavice crnog luka dodaj 350 grama mesanog mljevenog svinj junetina ,dodaj 3 čena belog luka iseckanog ,dobro izdinstaj mozes malo vode usuti posoli kada voda ispari dodaj 2 kasikice origana i 2 kasikice bosiljka ,pola kasikice bibera malo promesaj pa dodaj kecapa otprilike onda ide pola litra tomatina na laganoj vatri da ukuva na kraju dodaj deci crvenog vina pusti da ukuva i vino ispari ,sos spreman ,skuvaj spagete barila 5 ne prekuvati spagete posoli ih pre kuvanja ostavi posle kuvanja 3,4 min u vodi da se ne lijepe pomesaj sa sosom po zelji mozes narendati kackavalja ili presuti parmezanom svaki put tanjir olizem .......

    Podelite komentar