Po prvilnim nazivima, ovo nije recept za burek vec za SIRNICU. Burek je pita s mljevenim mesom. Ima i ona starinska izreka: sve su pite pitanice ( zenskog roda) a burek je pitac ( muskog roda).
Postavite prvi sloj kora tako da pola pokrivaju dno a pola idu sa strane, 3-4 kore potrebne za okruglu tepsiju kao sa snimka. Sledeću celu staviti da pokrije dno. Potom nakvasite nove kore ulje/voda i zgužvajte ih. Oko 4-5 kora po spratu. Tada razbacajte meso ili sir/pavlaku i sve to premažite sa mašču (svinjska mast). I onda sledeći sloj isto i tako dok imate kora. Na kraju postavite zadnju koru preko i preklopite sa onim što je ostalo od prve (3 kore). Ispadne mnogo bolje nego ovo u videu, i bolje od 90% bureka u pekarama + nema margarina koji gotovo sve pekare koriste umesto masti.
60 mi je godina. A margarin i svinjska mast u bureke i sirnice eeeee to nečuh. Kako li će izgledati kad se ohladi????? Ako je za kućnu upotrebu nemože se sve pojesti dok je vruć. 😄😄😄
Правио годинама управо као по рецепту. Укус може да се потрефи, али структура не личи на бурек.
Без ручно развлачених кора нема бурека.
Тек толико да се зна
To što vi prićate zove se pita jer burek se ne pravi od mašinski pravljenih kora. Kako se šta zove u Bosni to je njihova stvar a za nas u Nišu burek je i sa sirom i sa mesom, a boljeg od Niškog nema u celoj Srbiji.
Burek se u Bosni pravi od razvijenog testa sa MESOM i to mešavina junećeg i bravećeg i burek je samo sa mesom. A pite su slane ( sirnica, krompiruša i zeljanica ) i slatke ( od jabuke, višnje, dunje i sl.). A vi Nišlije, šta reći , rekao je sve o vama Stevan Sremac. Šta misliš dali će Bošnjaci jesti vašu pitu sa mesom( nazovi burek) od jagnjeta sa šuko utičnicom ?
A ja ti rekoh da me boli 💯jko kako se šta zove u Bosni. Ovo je srpski portal i važno je kako se sta ovde zove. Nisam ni ja vama nametao kako ćete šta zvati. A Sremca ne pominji jer ti to ne razumeš. Ipak je to ozbiljno štivo za polupismen svet.
Shvatili bi mi da ti jesi u pravu ali treba ti da shvatiš da se ne koristi ista terminologija u svim delovima Srbije a kamo li da se izražavamo isto kao vi u, nama voljenoj, Republici Srpskoj. Sto sela sto običaja. Da se sreće da smo ista država pa da burek zovemo kako god, i šta god.
Duja
Po prvilnim nazivima, ovo nije recept za burek vec za SIRNICU. Burek je pita s mljevenim mesom. Ima i ona starinska izreka: sve su pite pitanice ( zenskog roda) a burek je pitac ( muskog roda).
Podelite komentar
y
Burek je od mesa ostale su pite.
Podelite komentar
Nancy
Burek se zove jedino kad moj tata napravi !!! Tata CARE volim te !
Podelite komentar
Miša Bgd
Postavite prvi sloj kora tako da pola pokrivaju dno a pola idu sa strane, 3-4 kore potrebne za okruglu tepsiju kao sa snimka. Sledeću celu staviti da pokrije dno. Potom nakvasite nove kore ulje/voda i zgužvajte ih. Oko 4-5 kora po spratu. Tada razbacajte meso ili sir/pavlaku i sve to premažite sa mašču (svinjska mast). I onda sledeći sloj isto i tako dok imate kora. Na kraju postavite zadnju koru preko i preklopite sa onim što je ostalo od prve (3 kore). Ispadne mnogo bolje nego ovo u videu, i bolje od 90% bureka u pekarama + nema margarina koji gotovo sve pekare koriste umesto masti.
Podelite komentar
zel
@Miša Bgd
60 mi je godina. A margarin i svinjska mast u bureke i sirnice eeeee to nečuh. Kako li će izgledati kad se ohladi????? Ako je za kućnu upotrebu nemože se sve pojesti dok je vruć. 😄😄😄
Podelite komentar
Sasa
Burek je turski naziv za SVE vrste pita sa korama bez obzira na sastav: meso, sir itd...
Podelite komentar
FANTOM
@Sasa
Da li je baš tako? Ovaj iz Niš što se naziva Kalča i gledao film zna po najbolje.
Podelite komentar
Εξοκουστοντήγαν
Правио годинама управо као по рецепту. Укус може да се потрефи, али структура не личи на бурек. Без ручно развлачених кора нема бурека. Тек толико да се зна
Podelite komentar
Šašavo sve!
Telegraf nam pokazao lep recept, a narod se u komentarima raspravlja oko naziva...
Podelite komentar
Kalča
To što vi prićate zove se pita jer burek se ne pravi od mašinski pravljenih kora. Kako se šta zove u Bosni to je njihova stvar a za nas u Nišu burek je i sa sirom i sa mesom, a boljeg od Niškog nema u celoj Srbiji.
Podelite komentar
FANTOM
@Kalča
Burek se u Bosni pravi od razvijenog testa sa MESOM i to mešavina junećeg i bravećeg i burek je samo sa mesom. A pite su slane ( sirnica, krompiruša i zeljanica ) i slatke ( od jabuke, višnje, dunje i sl.). A vi Nišlije, šta reći , rekao je sve o vama Stevan Sremac. Šta misliš dali će Bošnjaci jesti vašu pitu sa mesom( nazovi burek) od jagnjeta sa šuko utičnicom ?
Podelite komentar
@ Fantom
@Kalča
A ja ti rekoh da me boli 💯jko kako se šta zove u Bosni. Ovo je srpski portal i važno je kako se sta ovde zove. Nisam ni ja vama nametao kako ćete šta zvati. A Sremca ne pominji jer ti to ne razumeš. Ipak je to ozbiljno štivo za polupismen svet.
Podelite komentar
Banja Luka
Kad ćete shvatiti, da je burek pita sa mesom, a pia sa sirom se zove sitnica...
Podelite komentar
ZVEZDA
@Banja Luka
Shvatili bi mi da ti jesi u pravu ali treba ti da shvatiš da se ne koristi ista terminologija u svim delovima Srbije a kamo li da se izražavamo isto kao vi u, nama voljenoj, Republici Srpskoj. Sto sela sto običaja. Da se sreće da smo ista država pa da burek zovemo kako god, i šta god.
Podelite komentar
Rajvos@
@Banja Luka
Sve su pite ,PITICE samo BUREK pitac.l.p
Podelite komentar
Sale
@Banja Luka
Što sitnica?
Podelite komentar
Ime
@Banja Luka
Sitnica? Ok😎
Podelite komentar
y
@Banja Luka
Prvi put čujem za taj naziv.
Podelite komentar