Sutra je prvi Svetski dan knedli koji je nastao na inicijativu Srbije: Evo i recepta za najpoznatije

 
  • 2
knedle sa šljivama foto: pixabay.com

Svetski dan knedli biće sutra prvi put obeležen, a uspostavljen je na incijativu koja je pre skoro mesec dana pokrenuta iz Srbije i koju su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.

Svetski dan knedli ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

U to ime želimo vam srećan Dan knedlzi uz tradicionalni recept za, naravno, knedle sa šljivama.

Evo kako se pripremaju:

Oprati i staviti u lonac da se bari 1 kilogram krompira. Kada je krompir mekan, skinuti ga sa šporeta i dok je vruć ga oljuštiti.

Odmeriti 500 grama od ovog krompira i propasirati ga, staviti na dasku za mešanje, razbiti u krompir 3 cela jajeta, mada mogu biti i samo žumanca, vrlo malo posoliti, dodati komad maslaca i toliko brašna koliko krompir upije da bi se testo moglo zamesiti.

Te jufke razvući u vidu kobasice, iseći ih na komade a u svaki komad staviti po 1 šljivu kojoj se prethodno može izvaditi koštica, a može se staviti i zajedno.

U svakom slučaju, šljivu posuti sitnim šećerom, a ako je izvađena koštica na njeno mesto staviti pola kocke šećera.

knedle sa šljivama foto: pixabay.com

Šljivu omotati testom, poprašiti dlanove brašnom, pa svaku knedlu staviti na dasku posutu brašnom.

Na šporet staviti veću šerpu sa vodom. Kada voda provri, pažljivo knedle spustiti u nju, a kada se popnu na površinu, znači da su kuvane.

Rešetkastom kašikom vaditi knede i dobro ih ocediti. Spustiti ih na veliki plitak tanjir, pa i tanjir staviti na paru i posuti ih prezlama i sitnim šećerom.

Ove knedle nekad treba podgrejati. To je najbolje učiniti na sledeći način: staviti knedle u jedan sud, a na šporet staviti veću šerpu s vodom, i kad voda proključa, činiju sa knedlama sputiti u tu vodu. Dobro ga poklopiti i držati dokle god se knedle sasvim ne zagreju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Velja

    7. septembar 2020. | 20:09

    Šta uraditi sa drugom polovinom/500 gr/obarenog krompira ?.

    Podelite komentar

  • Vesna P.

    7. septembar 2020. | 23:31

    A gde vam je brasno?

    Podelite komentar