• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sutra je prvi Svetski dan knedli koji je nastao na inicijativu Srbije: Evo i recepta za najpoznatije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko ne voli knedle sa šljivama

  • 2
knedle sa šljivama foto: pixabay.com

Svetski dan knedli biće sutra prvi put obeležen, a uspostavljen je na incijativu koja je pre skoro mesec dana pokrenuta iz Srbije i koju su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.

Svetski dan knedli ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

U to ime želimo vam srećan Dan knedlzi uz tradicionalni recept za, naravno, knedle sa šljivama.

Evo kako se pripremaju:

Oprati i staviti u lonac da se bari 1 kilogram krompira. Kada je krompir mekan, skinuti ga sa šporeta i dok je vruć ga oljuštiti.

Odmeriti 500 grama od ovog krompira i propasirati ga, staviti na dasku za mešanje, razbiti u krompir 3 cela jajeta, mada mogu biti i samo žumanca, vrlo malo posoliti, dodati komad maslaca i toliko brašna koliko krompir upije da bi se testo moglo zamesiti.

Te jufke razvući u vidu kobasice, iseći ih na komade a u svaki komad staviti po 1 šljivu kojoj se prethodno može izvaditi koštica, a može se staviti i zajedno.

U svakom slučaju, šljivu posuti sitnim šećerom, a ako je izvađena koštica na njeno mesto staviti pola kocke šećera.

knedle sa šljivama foto: pixabay.com

Šljivu omotati testom, poprašiti dlanove brašnom, pa svaku knedlu staviti na dasku posutu brašnom.

Na šporet staviti veću šerpu sa vodom. Kada voda provri, pažljivo knedle spustiti u nju, a kada se popnu na površinu, znači da su kuvane.

Rešetkastom kašikom vaditi knede i dobro ih ocediti. Spustiti ih na veliki plitak tanjir, pa i tanjir staviti na paru i posuti ih prezlama i sitnim šećerom.

Ove knedle nekad treba podgrejati. To je najbolje učiniti na sledeći način: staviti knedle u jedan sud, a na šporet staviti veću šerpu s vodom, i kad voda proključa, činiju sa knedlama sputiti u tu vodu. Dobro ga poklopiti i držati dokle god se knedle sasvim ne zagreju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Velja

    7. septembar 2020. | 20:09

    Šta uraditi sa drugom polovinom/500 gr/obarenog krompira ?.

    Podelite komentar

  • Vesna P.

    7. septembar 2020. | 23:31

    A gde vam je brasno?

    Podelite komentar