Najlakši tradicionalni kolač koji se pravi od samo nekoliko sastojaka: Vraćamo pekmezaru u modu!
Pekmezara je starinski kolač koji se jako lako pravi, a u nastavku pogledajte i kako.
Umesite testo i razvucite ga, pa savijene listove podmažite maslinovim uljem.
Poređati po testu, ovde-onde, gomilice pekmez od šljiva i krupno stučene orahe (nesamlevene).
Napraviti savijaču, podmazati dno tepsije, pa ispeći.
Kad je pekmezara pečena, preliti je šerbetom napravljenim kao za suvu pitu ili baklavu.
Kako se pravi šerbet?
2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli.
Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri.
Ostavite malo da se prohladi, pa prelijte pekmezaru.
Prijatno!
Pročitajte još:
Domaći pekmez od šljiva bez šećera: Bakin recept koji generacije čuvaju
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zorica
Ja te kolace ne volim jer to vise lici na sladak hleb,jer je pun testa. Kolaci su sampite,krempite,ali original a ne sa pudingom,baklava,kadaif,urmasice....e to su kolaci u pravom smislu reci
Podelite komentar
ivan s
Ni kolač ne bi imali da nije Madžara i Slovaka.
Podelite komentar