Najlakši tradicionalni kolač koji se pravi od samo nekoliko sastojaka: Vraćamo pekmezaru u modu!

   ≫ 
  • 2
Pita savijača, pita sa sirom, hrana Foto: Shutterstock

Pekmezara je starinski kolač koji se jako lako pravi, a u nastavku pogledajte i kako.

Umesite testo i razvucite ga, pa savijene listove podmažite maslinovim uljem.

Poređati po testu, ovde-onde, gomilice pekmez od šljiva i krupno stučene orahe (nesamlevene).

Napraviti savijaču, podmazati dno tepsije, pa ispeći.

Kad je pekmezara pečena, preliti je šerbetom napravljenim kao za suvu pitu ili baklavu.

Kako se pravi šerbet?

2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli.

Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri.

Ostavite malo da se prohladi, pa prelijte pekmezaru.

Prijatno!

Pročitajte još:

Domaći pekmez od šljiva bez šećera: Bakin recept koji generacije čuvaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Zorica

    14. septembar 2020. | 23:02

    Ja te kolace ne volim jer to vise lici na sladak hleb,jer je pun testa. Kolaci su sampite,krempite,ali original a ne sa pudingom,baklava,kadaif,urmasice....e to su kolaci u pravom smislu reci

    Podelite komentar

  • ivan s

    14. septembar 2020. | 14:32

    Ni kolač ne bi imali da nije Madžara i Slovaka.

    Podelite komentar