Odgovor za rikimil: Čamove duge (daščice) ne sadrže smolu i u stara vrmena su se upotrebljavale za kace za turšiju i kišeljenje kupusa, a borove dake već sadrže smolu i ne mogu se koristiti u ovu svrhu.
Vinobran nikako. Ali zato dodajte šećer ( 1/3 od upotrebljene soli) i videćete koliko će kiseli kupus biti dobar. Ovakav kupus ne menja boju kada ga isečete za salatu a koja se odmah ne koristi. Šećer podstiče stvaranje mravlje kiseline koja čuva kupus. Probajte.
Sad su otkrili kako se kiseli kupus? Moja pokojna baba bez dana škole pa znala da kiseli dobar kupus i to ne bure ce negu kaca de stane 200kg i više. To više pišu recepte više neznamo da uradimo nešto kako treba. 🤔🤔🤔
Vinobran nije otrov. Ako pijes vino znaj da u njemu ima vinobran jer prekida vrenje i cuva vino od kvarenja. Hemijska formula je K2S2O5. Znaci sadrzi kalijum, sumpor i kiseonik. Burad za vino se sumporisu pre stavljanja vina zbog dezinfekcije.
Tomo
Odgovor za rikimil: Čamove duge (daščice) ne sadrže smolu i u stara vrmena su se upotrebljavale za kace za turšiju i kišeljenje kupusa, a borove dake već sadrže smolu i ne mogu se koristiti u ovu svrhu.
Podelite komentar
Preporuka
Vinobran nikako. Ali zato dodajte šećer ( 1/3 od upotrebljene soli) i videćete koliko će kiseli kupus biti dobar. Ovakav kupus ne menja boju kada ga isečete za salatu a koja se odmah ne koristi. Šećer podstiče stvaranje mravlje kiseline koja čuva kupus. Probajte.
Podelite komentar
✍️
Nikad u životu ne dajem vinobran. Samo so i vodu.
Podelite komentar
Rasko
U vodu netreba ništa dodavati osim soli! Slana voda nedozvoljava kvarenje kupusa ako se postavi na pravo mjesto!
Podelite komentar
GOCA
Sad su otkrili kako se kiseli kupus? Moja pokojna baba bez dana škole pa znala da kiseli dobar kupus i to ne bure ce negu kaca de stane 200kg i više. To više pišu recepte više neznamo da uradimo nešto kako treba. 🤔🤔🤔
Podelite komentar
rikimil
Ne znam koliko je dobro sa čamovim daščicama, sadrže smolu. Bolje je da to budu hrastove ili dudove.
Podelite komentar
PN
Jel ima neki slabiji otrov od vinobrana pa da stavim i ja,za mene je prejak i nikada ga ne koristim jer može i bez njega.
Podelite komentar
odgovor
@PN
Vinobran nije otrov. Ako pijes vino znaj da u njemu ima vinobran jer prekida vrenje i cuva vino od kvarenja. Hemijska formula je K2S2O5. Znaci sadrzi kalijum, sumpor i kiseonik. Burad za vino se sumporisu pre stavljanja vina zbog dezinfekcije.
Podelite komentar