Vazdušasta gibanica, hrskava, šupljikava i puna sira: Ovo kulinarsko savršenstvo je praznik za nepca

 
  • 0
vazdušasta gibanica, foto screenshot Youtube vazdušasta gibanica, foto screenshot Youtube

Ljubitelji pita teško mogu da se odluče koje su im draže - slane ili slatke, uvijene ili sečene, sa malo ili puno nadeva… Ali jedno je sigurno - gibanici retko ko može da odoli, posebno kad je hrskava i puna komadića sira koji se topi u ustima.

Ako još niste pronašli pravi recept koji uvek uspeva, a pritom volite modernu varijantu vazdušastih slanih pita, otkrivamo vam kako da napravite savršenu gibanicu bez po muke koja će biti idealna i za doručak i za večeru.

Sastojci:

  • 500 grama tankih kora za pitu
  • 300 grama sira
  • pola ravne kafene kašičice soli
  • kesica praška za pecivo
  • 250 mililitara obične ili kisele vode
  • 8 kašika ulja
  • susam i laneno seme (po želji)

Priprema:

Umutite jaja viljuškom, dodajte izmrvljen sir, ulje i prašak za pecivo, pa sve sjedinite. Onda dodajte vodu (ako nemate kiselu, možete da sipate običnu sa česme) i još malo promešajte kašikom. Ukoliko je sir dovoljno slan, nema potrebe da dodajete so u fil.

Namažite pleh, spustite dve kore na dno, pa ih premažite filom. Preko fila stavite koru koju ćete malo zgužvati da izgleda kao harmonika, pa na nju sipajte fil i tako ređajte fil i kore dok ne utrošite pripremljenu količinu. Oštrim nožem isecite gibanicu na kocke, prelijte ostatkom fila, po želji pospite susamom i lanenim semenom i pecite je pola sata na 200 stepeni.

Kad gornja kora porumeni izvadite tepsiju iz šporeta, okrenite je naopačke i spustite na četiri naopako okrenute čaše. Ostavite gibanicu da se malo prohladi, pa skinite tepsiju sa čaša, isecite je i služite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti