Vi ste rekli da vam je omiljeno srpsko jelo sarma, a mi vam dajemo 3 recepta za pripremu

   ≫ 
  • 5
sarma Printscreen: Youtube/ just.katebake

Rezultati ankete portala "Telegraf" pokazali su da je najomiljenije srpsko jelo sarma. Ni druga jela u anketi nisu zaostajala, ali je sarma osvojila 48,4 odsto, odnosno najviše glasova.

U nastavku teksta možete da pročitate tri različita recepta za pripremu ovog jela.

Klasična sarma:

Tradicionalno jelo koje je preživelo sve ispite vremena i s pravom nosi titulu omiljenog među svim generacijama.

Predstavlajmo vam recept za autentičnu starinsku srpsku sarmu sa kiselim kupusom i mlevenim mesom.

Sastojci:

  • 2 kg mlevenog mešanog mesa
  • so, biber i biber u zrnu
  • veća glavica crnog luka
  • 2 šolje pirinča
  • listovi kiselog kupusa
  • suva rebra, suvi vrat ili suva šunka sečeni na režnjeve, dimljena slanina
  • nekoliko listova lovora
  • ulje ili mast
  • 2 kašike slatke aleve paprike i kašičica ljute tucane
  • kašika šećera

Priprema:

Sarma je dobra samo ako se sprema u velikoj količini, što ne bi trebalo da predstavlja problem. Sarma je jako dobrog ukusa i kad se podgreva.

Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati. Kupus ne sme da ima velike tvrde žile. Listovi kupusa treba da su meki i lepe žute boje. Odvojte listove kiselog kupusa i nožem im odstranite zadebljani deo srednje žile. Odvojte samo one listove koji su dovoljno veliki da se od njih može smotati sarma. Ostatak glavice isecite na rezance, i stavite na dno lonca ili šerpe u kojoj će se sarma kuvati. Ostavite nekoliko velikih listova da njima na kraju prekrijete sarmu.

Probajte kupus. Ako je preslan ili prekiseo, operite listove pod mlazom hladne vode.

Kada ste spremili kupus, pređite na spremanje nadeva.

Isecite sitno luk. Uzmite polovinu spremljene slanine i iseckajte je na kockice. Pirinač operite u nekoliko voda. U tiganju zagrejte dve kašike ulja ili masti, pa na njemu propržite luk. Kada luk lepo porumeni, stavite mleveno meso.

Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre. Postoji običaj da se u ovu masu doda jedno živo jaje da bi se masa vezala.

Posle toga napunite pripremljene listove nadevom i smorajte ih. U šerpi u kojoj ćete kuvati sarmu u vrelo ulje stavite alevu papriku, kratko propržite i dno pokrijte listovima kupusa. Skinite s vatre, poređajte sarme i nalijte hladnom vodom.

Kuvajte na tihoj vatri oko dva sata.

Video: Najsmešniji izbori hrvatskog pevača: Sarma mi je u životu sve!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dragudavac

    31. oktobar 2020. | 23:39

    Trećina mlevenog mesa i dve trećine pirinča.Inace za taj prvi novokompanovani recept mozete i 'ladno i ćevape da stavite u sarmu.,,,😂

    Podelite komentar

  • RashaNS

    1. novembar 2020. | 00:08

    Ništa bez raštana iz Hercegovine.

    Podelite komentar

  • Mara

    1. novembar 2020. | 12:51

    U BiH se ne proprzi meso.

    Podelite komentar