Turski kadaif, al' na grčki način: Sigurni smo da ukusniju pitu sa sirom nikada niste probali!
Kadaif je jedan od najlepših slatkih turskih specijaliteta. Ipak, Grci ne bi Grci da i ovde nisu "lupili" kontru Turcima i napravili ga na svoj način. Stoga kada naručite kadaif u Grčkoj, nemojte se čuditi ako vam ga donesu sa sirom, odnosno u slanoj varijanti koja je podjednako ukusna. Evo i kako se priprema...
Sastojci:
- Jedno pakovanje rezanaca za kadaif
- 150 grama maslaca
- 200 grama izrendanog kravljeg kačkavalja
- 200 grama izrendane gravijere (može i neki drugi ovčji sir)
- 200 grama fete izlomljene na krupnije komade
- So
- Biber
Za bešamel:
- 2 supene kašike brašna
- 2 supene kašike maslaca
- 1 čaša mleka
Priprema:
Prvo pripremite bešamel sos. U šerpi istopite maslac i ubacite brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte mleko u manjim dozama i dobro mešajte sve.
Kada se smesa zgusne, sklonite je sa ringle, pa dodajte izrendane sireve. Promešajte i probajte da li je potrebno još soli. Ako jeste dodajte so i, svakako biber.
Podmažite pleh i prekrijte njegovo dno rezancima. Blago ih zgnječite rukama da se bolje zalepe za dno.
Izručite smesu od bešamel sosa i sireva, te je dobro rasporedite po čitavom plehu.
Prekrijte smesu još jednim slojem rezanaca i opet malo pritisnite. Prelijte kadaif istopljenim maslacem.
Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta na 150 stepeni, a zatim podignite temperaturu na 180 još 15 minuta.
Izvadite pitu iz rerne, pustite je da se malo prohladi i isecite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Original je najbolji
Nema lepse poslastice od kadaifa. Moja mama ga je stalno spremala. A ovaj falsifikat moze da se spremi od spageta
Podelite komentar