Turski kadaif, al' na grčki način: Sigurni smo da ukusniju pitu sa sirom nikada niste probali!

   ≫ 
  • 1
Turski dezert kadaif baklava pistaći sir slatko Foto: Shutterstock

Kadaif je jedan od najlepših slatkih turskih specijaliteta. Ipak, Grci ne bi Grci da i ovde nisu "lupili" kontru Turcima i napravili ga na svoj način. Stoga kada naručite kadaif u Grčkoj, nemojte se čuditi ako vam ga donesu sa sirom, odnosno u slanoj varijanti koja je podjednako ukusna. Evo i kako se priprema...

Sastojci:

  • Jedno pakovanje rezanaca za kadaif
  • 150 grama maslaca
  • 200 grama izrendanog kravljeg kačkavalja
  • 200 grama izrendane gravijere (može i neki drugi ovčji sir)
  • 200 grama fete izlomljene na krupnije komade
  • So
  • Biber

Za bešamel:

  • 2 supene kašike brašna
  • 2 supene kašike maslaca
  • 1 čaša mleka

Priprema:

Prvo pripremite bešamel sos. U šerpi istopite maslac i ubacite brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte mleko u manjim dozama i dobro mešajte sve.

Kada se smesa zgusne, sklonite je sa ringle, pa dodajte izrendane sireve. Promešajte i probajte da li je potrebno još soli. Ako jeste dodajte so i, svakako biber.

Podmažite pleh i prekrijte njegovo dno rezancima. Blago ih zgnječite rukama da se bolje zalepe za dno.

Izručite smesu od bešamel sosa i sireva, te je dobro rasporedite po čitavom plehu.

Prekrijte smesu još jednim slojem rezanaca i opet malo pritisnite. Prelijte kadaif istopljenim maslacem.

Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta na 150 stepeni, a zatim podignite temperaturu na 180 još 15 minuta.

Izvadite pitu iz rerne, pustite je da se malo prohladi i isecite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Original je najbolji

    19. decembar 2020. | 23:47

    Nema lepse poslastice od kadaifa. Moja mama ga je stalno spremala. A ovaj falsifikat moze da se spremi od spageta

    Podelite komentar