• 15

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakva je to Nova godina bez sarme? Napravite je po tradicionalnom srpskom receptu koji uvek uspeva!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sarma se smatra jednim od najboljih srpskih jela

  • 15
Sarma foto: pixabay.com

"Kraljicu" novogodišnje trpeze ne treba posebno predstavljati, a mi vam u nastavku predlažemo jedan od najboljih recepata za sarmu.

Sastojci:

  • 2 kg mlevenog mešanog mesa
  • so, biber i biber u zrnu
  • veća glavica crnog luka
  • 2 šolje pirinča
  • listovi kiselog kupusa
  • suva rebra, suvi vrat ili suva šunka sečena na režnjeve, dimljena slanina
  • nekoliko listova lovora
  • ulje ili mast
  • 2 kašike slatke aleve paprike i kašičica ljute tucane
  • kašika šećera

Priprema:

Sarma je dobra samo ako se sprema u velikoj količini, što ne bi trebalo da predstavlja problem. Sarma je jako dobrog ukusa i kad se podgreva.

Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati. Kupus ne sme da ima velike tvrde žile. Listovi kupusa treba da su meki i lepe žute boje. Odvojte listove kiselog kupusa i nožem im odstranite zadebljani deo srednje žile. Odvojte samo one listove koji su dovoljno veliki da se od njih može smotati sarma. Ostatak glavice isecite na rezance, i stavite na dno lonca ili šerpe u kojoj će se sarma kuvati. Ostavite nekoliko velikih listova da njima na kraju prekrijete sarmu.

Probajte kupus. Ako je preslan ili prekiseo, operite listove pod mlazom hladne vode.

Kada ste spremili kupus, pređite na spremanje nadeva.

Isecite sitno luk. Uzmite polovinu spremljene slanine i iseckajte je na kockice. Pirinač operite u nekoliko voda. U tiganju zagrejte dve kašike ulja ili masti, pa na njemu propržite luk. Kada luk lepo porumeni, stavite mleveno meso.

Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre. Postoji običaj da se u ovu masu doda jedno živo jaje da bi se masa vezala.

Posle toga napunite pripremljene listove nadevom i smorajte ih. U šerpi u kojoj ćete kuvati sarmu u vrelo ulje stavite alevu papriku, kratko propržite i dno pokrijte listovima kupusa. Skinite s vatre, poređajte sarme i nalijte hladnom vodom.

Kuvajte na tihoj vatri oko dva sata.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • S

    1. januar 2021. | 16:33

    Po tradiciji, u toku je Bozicni post, pa sarmu jedino ako je posna, mada su poslednje dve ned Bozicnog posta stroge i posti se na vodi...ako cemo vec o tradiciji

    Podelite komentar

  • Ismail

    1. januar 2021. | 17:18

    Gospodo draga Nova godina se slavi bez sarme. U toku je božićni post a sarma je mrsno jelo. Nije u redu da srbima namećete kao obavezno da jedu mrsna jela božićnm postu u postu. Neka sami odluče šta im je činiti bez nametanja od strane medija.

    Podelite komentar

  • DARKO 100%

    1. januar 2021. | 15:54

    Kakva je to nova godina bez novaca😟

    Podelite komentar