Samsa je specijalitet na koji su Vranjanke ponosne: Recept za pitu zalivenu kiselim mlekom

Domaćice iz Vranja s kolena na koleno prenose recept za samsu, praznu pitu koja se s razlogom smatra kraljicom južnjačke kuhinje.
Za izradu testa potrebno je malo više vremena i veštine, a poseban ukus dobija se zahvaljujući prelivu od kiselog mleka i sitno iseckanog belog luka.
Samsa se jede topla, bez ikakvih dodataka.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- pola litra mlake vode
- 400 gr svinjske masti
- 1 l kiselog mleka
- 5 čenova belog luka
Priprema:
Pomešajte brašno, so i mlaku vodu, i mesite testo dvadesetak minuta. Napravljenu jufku pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite da "odmara" pola sata.
Zatim premesite testo dok ne postane glatko, pa opet napravite jufku i ostavite da "odmori" još pola sata.
Razvucite testo oklagijom, premažite mašću, pa ga zasecite u 12 "latica" ne dirajući sredinu testa. Svaku "laticu" presavijte ka središnjem delu testa. Opet pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite da odstoji još pola sata.
Potom razvucite testo oklagijom u pravougaoni oblik, još jednom premažite mašću i počnite da rolate testo.
Svaki deo testa za samsu trebalo bi da zarolate tri puta. Presecite zarolani deo, spustite ga u podmašćenu tepsiju, pa nastavite da rolate testo dokle god ga skroz ne utrošite.
Svaki deo urolane samse premažite mašću i stavite da se peče u rerni na 220 stepeni oko 40 minuta.
Kada samsa porumeni, izvadite je iz rerne, isecite svaki "kaiš" pite na nekoliko delova i dok je samsa još u tepsiji prelijte je mešavinom kiselog mleka i sitno iseckanog belog luka. Ostavite samsu u isključenoj rerni još desetak minuta da upije preliv, pa je služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ns
Gde ima dase kupi u Novom Sadu
Podelite komentar
Vranjanac
Pravu samsu možeš probati u Vranjskom kraju ,fantastična i neponovljiva.Postupak pripreme je malo teži zbog tzv posebno "sukanih " kora,domaćeg kiselog mleka i vremenu pečenja,kao i načinu dodavanja belog luka.Kopije samse izbegavaj,nikome se nisu dopale.
Podelite komentar