Posne štrudle sa makom i orasima: Starinski recept za poslasticu koja savršeno prati nedeljni ručak

I u vreme posta možete da se zasladite tradicionalnom vojvođanskom poslasticom kojom se nekada obavezno završavao nedeljni ručak – štrudlama sa makom i/ili orasima. Donosimo vam starinski recept iz sveščica naših baka koje su često pravile kolače od kiselog testa.
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 200 ml mlake vode
- 15 gr svežeg kvasca
- 2 supene kašike kristal-šećera
- 150 ml ulja
Fil:
- 200 gr mlevenog maka (ili po 100 gr mlevenog maka i 100 gr mlevenih oraha)
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 supene kašike kristal-šećera
- 1 dl vrele vode
Premaz:
- 3 supene kašike kristal-šećera
- 50 ml vode
- šećer u prahu (po želji)
Priprema:
Kvasac potopite u mlaku vodu, dodajte šećer i sve dobro promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira.
U vanglu sipajte prosejano brašno, dodajte pripremljen kvasac i ulje, pa zamesite testo da bude glatko i da se odvaja od ivica posude.
Podelite testo na dva dela, svaku jufku odvojite u posebnu posudu i ostavite na toplom da naraste.
Za to vreme pripremite fil. Pomešajte mak (ili mlevene orahe), kristal-šećer i vanilin šećer, pa sipajte vodu i sve dobro promešajte.
Naraslo testo preručite na brašnom posutu radnu površinu i rastanjite ga oklagijom na debljinu od 3 milimetra. Na rastanjeno testo stavite fil, ravnomerno ga premažite preko rastanjenog testa i urolajte. Bočne stranice blago umotajte, kako fil ne bi curio tokom pečenja.
Štrudle spustite u pleh obložen pek-papirom i pecite ih dok ne porumene.
Dok se štrudle peku, ušpinujte šećer sa vodom, pa time premažite ispečene štrudle i ostavite ih da odstoje u toploj rerni desetak minuta.
Potom ih isecite, po želji pospite šećerom u prahu i služite.
Prijatno!
Video: Mama htela da obraduje sina, a umesto osmeha dobila je krokodilske suze
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Orthodox Dado Lj.
To je Slovensko jelo, potica se zove...
Podelite komentar