Meka domaća pogača punjena sirom i spanaćem: Recept za kiselo testo koje svima uspeva
Ako ste iole vešti u mešenju testa, a želite da obradujete ukućane izvanrednom punjenom pogačom za doručak ili večeru, donosimo vam recept koji je lako slediti.
Uz to, pogača nije skupa, a vrlo je zasitna. Možete je, takođe, služiti i kao praznično predjelo – gosti će biti oduševljeni ukusom.
Sastojci:
- 20 gr svežeg kvasvca
- kašika šećera
- 250 ml toplog mleka
- 1 jaje
- 50 gr otopljenog maslaca
- kafena kašičica soli
- 550 gr mekog brašna tip 400
Nadev:
- 300 gr sira
- 200 gr spanaća
- so (po potrebi)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kafena kašičica mleka
- susam, lan, kim...
Priprema:
Zagrejte mleko, dodajte mu kašičicu šećera i izmrvljen kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Potom dodajte jaje, so i brašno i umesite meko testo, pa ga spustite u činiju i prekrijte folijom koja će sprečiti da se uhvati korica dok testo raste.
Za to vreme stavite spanać da se malo probari, pa ga ocedite od vode i sitno isecite. Dodajte mu izmrvljen sir i po potrebi malo soli, ako ste se opredelili za mlad neslani sir.
Posle pola sata izvadite testo iz činije, podelite ga na dva dela, pa svaku jufkicu razvucite tako da prekrije pleh u koji ste prethodno spustili pek papir.
Na donju koru rasporedite fil, pa preko fila stavite drugu koru i prstima napravite udubljenja kako biste kasnije pogaču lakše isekli.
Umutite žumance sa malo mleka, premažite pogaču, pa je pospite susamom, kimom, lanenim semenom, semenkama suncokreta ili bundeve.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Vruću pogaču isecite na kocke i služite sa jogurtom ili kiselim mlekom. Kao prilog možete da poslužite salatu od mladog seckanog crnog luka sa pavlakom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.