• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obradujte porodicu za praznike đakonijama od 100% svežeg domaćeg mesa: Kvalitet iznad svega

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tradicionalna prvomajska i vaskršnja trpeza nezamisliva je bez ukusnog mesa

  • 1

Video: Samo domaće meso može da bude 100% sveže

Prvomajski i uskršnji praznici prilika su da se porodica i prijatelji okupe za trpezom i uz ukusnu hranu provedu prijatne trenutke odmora.

Tradicionalna srpska trpeza nezamisliva je bez specijaliteta od mesa – bilo da je to naš nadaleko čuveni roštilj, ili ukusne sarmice od zelja, sočne karađorđeve šnicle, krmenadle, mesne rolade, pečenje koje se lepi za prste...

U prodavnicama u Srbiji ima i uvoznog mesa i onog iz domaće proizvodnje, ali postoje i one u kojima se prodaje isključivo domaće meso. Iako na prvi pogled deluje da razlike nema, ona ipak postoji - u svežini i u kvalitetu.

To za Telegraf objašnjava i Aleksandar Đokić, direktor sektora svežeg mesa u kompaniji Mercator-S.

- Samo za domaće meso imamo potpunu kontrolu u celom procesu, od uzgoja, preko proizvodnje, i na kraju prodaje – kaže Đokić.

Aleksandar Đokić Aleksandar Đokić - Foto: Saša Knežević

-Samo za domaće meso pouzdano možemo da tvrdimo da je sveže, kontrolisano i kvalitetno, zato što je 100% uzgajano na najvećim domaćim farmama sa dugom tradicijom, zato što je 100% hranjeno isključivo hranom iz naših fabrika stočne hrane, zato što je 100% kontrolisan celokupni proces, od uzgoja do prevoza, zato što nema zamrzavanja, pa meso može za najviše 48 sati da stigne od farme do, na primer, sarme. Zato je domaće meso 100% sveže i kvalitetno.

Saradnja sa domaćim farmama jedan je od ključnih aspekata kvaliteta, jer trgovcima omogućava da svakodnevno prate proces uzgoja, ali i sve druge elemente koji utiču na kvalitet i svežinu mesa. Upravo zato Aleksandar Đokić navodi da je, kad je reč o kontroli kvaliteta mesa u sistemu „Mercator-S”, ona na najvišem nivou.

- Naša kompanija ima svoj sektor kontrole kvaliteta koji broji više od 20 veterinara i tehnologa koji kontrolišu kvalitet mesa na samom ulazu u naš distributivni centar. Oni, takođe, kontrolišu kvalitet i bezbednost prodaje mesa u samim maloprodajnim objektima, a kontrolišu i proizvodnju mesa kod naših dobavljača putem redovnih i vanrednih audita – navodi Đokić.

Sveže meso u kompaniji Mercator-S Printskrin: Telegraf TV

On otkriva da je Carnex najveći dobavljač mesa za Mercator-S:

- Imaju farmu sa više od 200.000 svinja i svoju klaničnu industriju gde proizvode meso, i u prometu svinjskog mesa kod nas učestvuju sa čak 45%. Oni imaju 100% zatvoren sistem „od njive do trpeze“, imaju svoju farmu, svoje žitarice i hranu za životinje, i mi baš iz tih razloga sa njima imamo stratešku saradnju.

Iako se farme sa kojima sarađuju nalaze po celoj Srbiji, iz kompanije Mercator-S kažu da postoje proizvođači i mesta koja imaju dugu tradiciju u uzgoju određenih vrsta.

- Najveći dobavljač svinjskog mesa nam je Carnex, koji ima jednu od najvećih farmi u Srbiji, junetinu nabavljamo iz Kolubarskog kraja, gde je najveći kvalitet i tradicija u uzgajanju junadi i junećeg mesa, jagnjetina je poreklom sa planina u okolini Valjeva, konkretno Divčibare, Povlen i Maljen – otkriva Đokić i dodaje da je Mercator-S jedini trgovinski lanac u Srbiji koji ima oznaku Čuvarkuće na pakovanom mesu, kao još jedan dokaz da je meso 100% domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta.

Sveže meso u kompaniji Mercator-S Printskrin: Telegraf TV

IDEA prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermarketi u svom sistemu imaju 210 mesara, u kojima svakog dana prodaju oko 40 tona mesa. Iako je svinjetina najtraženija, Aleksandar Đokić navodi da je sve veća potražnja i za drugim vrstama mesa.

- Svinjsko meso je najtraženije i ono učestvuje 40% u ukupnom prometu mesa, ali je sve veća potražnja i za specijalnim vrstama mesa, kao što su specijaliteti ili organsko meso. Mi smo, na primer, jedini trgovinski lanac u Srbiji koji u ponudi ima organsko meso, konkretno junetinu, piletinu, jagnjetinu i ribu, i kupci su sve više zainteresovani za te proizvode.

Pored toga, jedini na tržištu imamo neka specifična premium mesa kao što su dry-age meso angusa, meso mangulice, mesne specijalitete od divljači, tatar biftek od mesare Morava, pa su i takvi specijaliteti u poslednje vreme sve traženiji – objašnjava Đokić.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Uh

    30. april 2021. | 18:00

    Al me ovaj nasmeja! Dovedi te strucnjake da Vam pokazem sta je domace!

    Podelite komentar