![Sarma, sarme Sarma, sarme](https://xdn.tf.rs/2021/05/15/sarma-sarme-460x0.jpg)
Proleće većina voli, između ostalog, i zbog toga što sa sobom donosi pregršt svežih plodova voća i povrća. Pijace obiluju i zelenišem, a jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.
Iako je jedna vrsta sarme, ovo jelo se mnogo brže priprema od klasične sa kiselim kupusom. Sastav fila je isti, a jelo je, iako sa mesom, prilično lagano. Uz dodatak pavlake ili kiselog mleka, sezonsku salatu idealan je obrok, kojim ćete obradovati i svoja, ali i nepca vaših ukućana.
Sastojci:
- oko 40 listova zelja
- 500 gr mlevenog mesa po izboru
- 50 gr pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- so, biber, mlevena crvena paprika, po ukusu
- 50 ml ulja ili 2 kašike masti
- kisela pavlaka ili kiselo mleko
Priprema:
Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud, tepsiju ili vatrostalnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite tako nekoliko sekundi, pa potom odlijte vodu. Zelje ostavite sa strane.
Pirinač skuvajte i ostavite sa strane.
Na masnoći propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte. Na kraju dodajte i izgnječeni beli luk.
Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje i povežite masu.
Na svaki list zelja stavite po kašiku fila od mesa i ređajte ih u vatrostalnu posudu, podmazanu uljem ili mašću. Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite u rernu da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni.
Sarmice izvadite, ostavite da se malo ohlade i služite sa kiselim mlekom ili pavlakom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bilja
Ko voli pokantniji ukus može da napravi i sarmice od lista rena,po istom receptu.Idu savršeno uz domaće kiselo mleko koje se pravi sa dodatkom kajmaka
Podelite komentar
Ufff
Još kada prospem čašu kiselog mleka preko sarmica u tanjiru mmmm
Podelite komentar
Ekola
Pa zelje potamni posle deset minuta a kamo li za 40
Podelite komentar