
Proleće većina voli, između ostalog, i zbog toga što sa sobom donosi pregršt svežih plodova voća i povrća. Pijace obiluju i zelenišem, a jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.
Iako je jedna vrsta sarme, ovo jelo se mnogo brže priprema od klasične sa kiselim kupusom. Sastav fila je isti, a jelo je, iako sa mesom, prilično lagano. Uz dodatak pavlake ili kiselog mleka, sezonsku salatu idealan je obrok, kojim ćete obradovati i svoja, ali i nepca vaših ukućana.
Sastojci:
- oko 40 listova zelja
- 500 gr mlevenog mesa po izboru
- 50 gr pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- so, biber, mlevena crvena paprika, po ukusu
- 50 ml ulja ili 2 kašike masti
- kisela pavlaka ili kiselo mleko
Priprema:
Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud, tepsiju ili vatrostalnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite tako nekoliko sekundi, pa potom odlijte vodu. Zelje ostavite sa strane.
Pirinač skuvajte i ostavite sa strane.
Na masnoći propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte. Na kraju dodajte i izgnječeni beli luk.
Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje i povežite masu.
Na svaki list zelja stavite po kašiku fila od mesa i ređajte ih u vatrostalnu posudu, podmazanu uljem ili mašću. Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite u rernu da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni.
Sarmice izvadite, ostavite da se malo ohlade i služite sa kiselim mlekom ili pavlakom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bilja
Ko voli pokantniji ukus može da napravi i sarmice od lista rena,po istom receptu.Idu savršeno uz domaće kiselo mleko koje se pravi sa dodatkom kajmaka
Podelite komentar
Ufff
Još kada prospem čašu kiselog mleka preko sarmica u tanjiru mmmm
Podelite komentar
Ekola
Pa zelje potamni posle deset minuta a kamo li za 40
Podelite komentar