Ovako nešto verovatno još niste probali: Recept za ćufte od spanaća sa sosom od neutralne pavlake
![ćufte spanać ćufte spanać](https://xdn.tf.rs/2021/05/27/cufte-spanac-460x0.jpg)
Već smo duboko zagazili u proleće, pa je pravi trenutak da to iskoristimo, kada se ishrane tiče, pa posegnemo za receptima sa raznim zelenišima.
Vreme je spanaća, koji je jedna od najzdravijih namirnica, a njegove prednosti su u tome što je pun minerala kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor.
Od vitamina, spanać sadrži vitamin A, C, E, K, vitamine B kompleksa i folnu kiselinu, kao i Omega 3 masne kiseline.
Bez obzira na njegove nutritivne vrednosti, mnogima ipak nije omiljeno jelo, ali ako ga spremite malo drugačije u kombinaciji sa nekim sastojcima koje uglavnom svi vole, vaši ukućani bi mogli da se obraduju.
Verovatno ste jeli ćufte spremano na razne način, od onog u paradajz sosu do grčkog, pa je možda vreme da probate nešto drugačije. Ćufte od spanaća su pravi izbor.
Sastojci:
- 500 gr svežeg spanaća
- 200 grama mlevenog mesa
- tri veća krompira
- so, biber, suvi začin
- 5- 6 kašike mleka
- 400 ml neutralne pavlake
- malo seckanog vlašca ili peršuna za ukrašavanje
- 2 čeri paradajza ili pola velikog paradajza
Priprema:
Obarite spanać i procedite, pa ga ubacite u blender i izmiksajte da dobijete pire. Ispržite mleveno meso, posolite ga, pobiberite, dodaje suvi začin, ocedite ga od viška ulja i masti i ostavite da se malo prohladi.
Skuvajte tri velika krompira u ljusci i kada budu meko kuvana, oljuštite, posolite po ukusu, pa izgnječite sa mlekom tako da dobijete gust pire.
U dubljoj posudi sastavite pire od spanaća i krompira, proprženo mleveno meso, sve dobro izmesite varjačom ili rukama, pa formirajte kuglice i ređajte ih na plato.
U manju šerpu sipajte neutralnu pavlaku i kuvajte je na tihoj vatri pet, šest minuta, uz povremeno mešanje. Kada je pavlaka kuvana sklonite je sa vatre.
Servirajte tako što ćete u dublji tanjir staviti ćufte i preliti ga kuvanom pavlakom.
Odozgo možete posuti suvim vlašcem ili peršunom pa ukrasiti paradajzom i listićima svežeg spanaća.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.