• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako nešto verovatno još niste probali: Recept za ćufte od spanaća sa sosom od neutralne pavlake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vreme je spanaća jedne od najzdravijih namirnica koje koristimo u ishrani

  • 0
ćufte spanać Foto:PIxabay

Već smo duboko zagazili u proleće, pa je pravi trenutak da to iskoristimo, kada se ishrane tiče, pa posegnemo za receptima sa raznim zelenišima.

Vreme je spanaća, koji je jedna od najzdravijih namirnica, a njegove prednosti su u tome što je pun minerala kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor.

Od vitamina, spanać sadrži vitamin A, C, E, K, vitamine B kompleksa i folnu kiselinu, kao i Omega 3 masne kiseline.

Bez obzira na njegove nutritivne vrednosti, mnogima ipak nije omiljeno jelo, ali ako ga spremite malo drugačije u kombinaciji sa nekim sastojcima koje uglavnom svi vole, vaši ukućani bi mogli da se obraduju.

Verovatno ste jeli ćufte spremano na razne način, od onog u paradajz sosu do grčkog, pa je možda vreme da probate nešto drugačije. Ćufte od spanaća su pravi izbor.

Sastojci:

  • 500 gr svežeg spanaća
  • 200 grama mlevenog mesa
  • tri veća krompira
  • so, biber, suvi začin
  • 5- 6 kašike mleka
  • 400 ml neutralne pavlake
  • malo seckanog vlašca ili peršuna za ukrašavanje
  • 2 čeri paradajza ili pola velikog paradajza

Priprema:

Obarite spanać i procedite, pa ga ubacite u blender i izmiksajte da dobijete pire. Ispržite mleveno meso, posolite ga, pobiberite, dodaje suvi začin, ocedite ga od viška ulja i masti i ostavite da se malo prohladi.

Skuvajte tri velika krompira u ljusci i kada budu meko kuvana, oljuštite, posolite po ukusu, pa izgnječite sa mlekom tako da dobijete gust pire.

U dubljoj posudi sastavite pire od spanaća i krompira, proprženo mleveno meso, sve dobro izmesite varjačom ili rukama, pa formirajte kuglice i ređajte ih na plato.

U manju šerpu sipajte neutralnu pavlaku i kuvajte je na tihoj vatri pet, šest minuta, uz povremeno mešanje. Kada je pavlaka kuvana sklonite je sa vatre.

Servirajte tako što ćete u dublji tanjir staviti ćufte i preliti ga kuvanom pavlakom.

Odozgo možete posuti suvim vlašcem ili peršunom pa ukrasiti paradajzom i listićima svežeg spanaća.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti