Starinski recept za projanicu sa sirom: Ovako se pravi na jugu Srbije
Osnovni recept za pripremu proje podrazumeva kukuruzno brašno, vodu i so. Projanica, kakva se sprema na jugu Srbije, sadrži još i jaja, pšenično brašno, ulje i sir. Da bi lepo narasla, domaćice dodaju prašak za pecivo.
Projanica sa sirom, za koju donosimo recept, lako se pravi, jer se sastojci mere šoljom od 200 mililitara.
Sastojci:
- 3 šolje kukuruzne palente
- 3 šolje pšeničnog brašna
- 2 jajeta
- 4 šolje mleka
- 3/4 šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 ravne kašičice soli (ili manje, ako je sir slan)
- 300 gr sira
Priprema:
Pomešajte sve sastojke osim sira i dobro umutite smesu varjačom. Potom izdrobite sir, dodajte ga u smesu, još jednom promešajte, pa sipajte u podmazan i brašnom posut pleh.
Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni, a onda smanjite jačinu rerne. Proja je gotova kad u nju zabodete čačkalicu i izvučete je, a na čačkalici ne ostane smesa.
Isecite je na kocke i služite sa hladnim jogurtom ili kiselim mlekom.
Prijatno!
Video: Volite topljeni sir u listićima? Mi smo ga zapalili, a vi ćete se zgaditi
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Biljka
To se zove projara a ne niti projica niti proja. Proja se pravi iskljucivo samo sa vodom i projinim brasnom., A projara sa dodacima sirom i td. Ne razumem zasto neko hoce posto poto da prekrsti jelo u ono sto nije.
Podelite komentar
Marina
Umesto ulja kašika svinjske masti.
Podelite komentar