Recept za Karađorđevu šniclu kao iz kafane: Jedan neizostavan sastojak čini je posebnom
Karađorđeva šnicla je jedan od najpoznatijih srpskih recepata koji je nastao pedesetih godina, a zanimljivo je da se ideja za nju rodila kao posledica kuvarske greške. Međutim, da se ta greška nije dogodila, možda bismo bili uskrećeni za ovaj specijalitet koji je proslavio našu domaću kuhinju.
Tvorac čuvene Karađorđeve šnicle je Titov kuvar, profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka.
Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak, koji je neizostavni srpski specijalitet i napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita.
Ova punjena šnicla koja može biti od svinjskog, telećeg ili pilećeg mesa nosi ime po srpskom voždu i vođi Prvog srpskog ustanka - Karađorđu.
Karađorđeva šnicla je srpski brend kome ne mogu da odole ljudi širom sveta. Meso, kajmak i kremasti tartar sos su savršen spoj koji oduševljava na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 1 kg svinjskog, telećeg ili pilećeg belog mesa
- 300 gr kajmaka
- so
- začini po ukusu
- ulje za prženje
Sastojci za paniranje:
- 6 kašika prezli
- 6 kašika brašna
- so, biber
- 2 jaja
Tartar sos za preliv:
- 2 dl kisele pavlake
- 2 dl majoneza
- 4 kisela krastavca
- 2 čena belog luka
- kašičica mirođije
Priprema:
Šnicle dobro istanjite čekićem za meso, pa ih fino usolite i dodajte začine po ukusu. Ostavite ih sa strane, kako bi meso omekšalo. Meso premažite kajmakom, urolajte ga, a ćoškove uvucite unutra kako kajmak ne bi iscurio u toku prženja.
Umutite jaja, a u dve posebne posudite sipajte prezle i brašno. Rolat najpre uvaljajte u brašno, pa u jaja, a onda u prezle.
U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja i kada se ulje zagreje spustite pripremljene šnicle. Pržite ih ravnomerno uz povremeno i lagano okretanje, sve dok ne porumene. Izvadite ih iz tiganja i odložite na tanjir koji je obložen papirnim ubrusom kako bi se ocedile od viška ulja.
Šnicle poslužite uz krompir iz rerne ili bareno povrće i sezonsku salatu, a za potpun ukus ih prelijte tartar sosom.
Za tartar sos kisele krastavčiće sitno iseckajte na kocke i stavite ih u činiju, pa dodajte pavlaku, majonez, sitno seckan beli luk i mirođiju. Sve pomešajte i služite kao preliv uz šnicle.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Darko
Šnicla se ne zove po Voždu Karađorđu, nego prema lovištu Karađorđevo gde je i nastala. I nija Tamara Broz nego Sofija Loren sa Titom koji su bili na večeri tamo. U šniclu idu samo meso od svinjskog šola (krtina bez žilica), mladi kajmak, so, biber, jaje, brašno i prezle za poh. Sve ostalo nije to. A tartar sos je bez belog luka. Majonez, krastavčići kiseli i mirođija. Možda malo pavlake i par kapi limunovog soka. I ide dupli poh brašno-jaja-prezle-jaja-prezle da se ne bi raspala dok se prži u dubokom vrelom ulju. Služi se šnicla, pomfri (mladi sitni roze krompirići kad ih ima), tartar sos i kriške limuna, kao i za bečku šniclu.
Podelite komentar
Marko
Karadjordjeva se pravi od svinjskog sola, kakva teletina ili piletina.. Takodje, u Karadjordjevu ne ide kackavalj. To sto neki prave od raznoraznog mesa, stavljaju kackavalj, pa cak i sunku, ne znaci da je to original Karadjordjeva. Mrzim kad je narucim a dobijem pilece belo punjeno kackavaljem.
Podelite komentar
Alexa
Ma kakav kackavalj. On ne ide u Karadjordjevu sniclu!
Podelite komentar