Recept za šumadijski pečeni krompir s kajmakom i slaninicom: Gurmanski zalogaj koji će vas oduševiti

Krompir je jedno od onih jela koje, kako god da ga spremite, većina ukućana ga rado jede. Kad je u kombinaciji sa gurmanlucima poput kajmaka, slaninice i kačkavalja, teško da će iko odbiti takav obrok.
Recept koji donosimo izuzetno je popularan u čačanskom kraju, gde se u lokalima češće naručuje od, mislili smo, neprikosnovenog roštilja i pečenja.
Krompir napunjen slaninicom i kajmakom, a onda sa kačkavaljem po vrhu koji se topi, prava je đakonija kojoj je nemoguće odoleti.
Sastojci:
- 6 velikih krompira
- 6 kašičica kajmaka
- 20o gr mesnate slanine
- 200 gr kačkavalja
- so, biber, biljni začin
- malo peršuna
Priprema:
Krompire dobro operite, pa im skinite poklopac sa jedne strane i izdubite ih kašičicom. Poređajte ih na pek papirom obložen pleh i posolite, stavite biljni začin i biber, pa prekrijte krompir aluminijumskom folijom. Pleh pa ubacite u zagrejanu rernu i pecite krompir 45 minuta na 200 stepeni.
Dok se krompir peče, iseckajte slaninu na sitne kockice. Odvojite malo slaninice i ostavite sa strane.
Posle 45 minuta izvadite krompir iz rerne, u svaki ravnomerno rasporedite komadiće slanine i na njih stavite po punu kašičicu kajmaka. Ponovo vratite foliju, pa pecite još 15 minuta.
Izvadite kromir i preko svakog bogato stavite narendanog kačkavalja i preostale komadiće slanine. Pospite sa malo seckanog peršuna i vratite u rernu da se sve zajedno zapeče još 20 minuta.
Poslužite toplo i uživajte u vrhunski ukusnom obroku.
Prijatno!
Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica
Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.