Pita bez brašna i kora, sa povrćem i slaninicom: Recept za ručak koji će cela porodica obožavati
Svako ko je makar jednom bio u Bosni i Hercegovini morao je da proba lezibabu, starinsku pitu od sirovog rendanog krompira koji se meša sa mlekom, jogurtom, brašnom i jajima, i peče poput klasične pite bez kora.
Recept koji danas donosimo podseća na ovu pitu, ali se priprema bez brašna, uz dodatak dinstanog povrća i slaninice koja mu daje poseban šmek.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 4 jaja
- 2 čena belog luka
- 2 ravne kafene kašičice soli
- 1,5 ravna kafena kašičica mlevenog bibera
- kurkuma (po želji)
- 240 gr crvenog luka
- 2 crvene paprike
- 1 zelena paprika
- 200 ml jogurta
- 300 gr slanine
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Pripremite jedan okrugli pleh dimenzija 24-26cm.
Krompir izrendajte i ručno ocedite. U oceđen krompir dodajte jedno jaje i začine, pa sve to sjedinite. Pripremljeni krompir sipajte u posudu za pečenje, pa ga oblikujte tako da prekriva i dno i ivice posude.
Pecite 20 minuta na 180 stepeni kako bi se krompir zapekao.
Luk iseckajte i dinstajte na laganoj vatri pet do sedam minuta, zatim dodajte paprike i nastavite sa dinstanjem još pet do sedam minuta. Dodajte naseckanu slaninu i ostavite na ringli kratko kako bi slanina pustila masnoću. Zatim izmutite tri jaja, pa dodajte jogurt i dinstano povrće sa slaninom.
Ovu smesu sipajte preko krompira i vratite u rernu na još 30 minuta na 180 stepeni. Znaćete da je gotovo kada slaninica potamni i postane hrskava.
Prijatno!
Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.