Recept za domaću sarmu iz rerne: Brže se sprema, a ukus joj je neodoljiv

 
 
  • 6
Sarma, jelo, hrana Foto: Shutterstock

Nema domaćice koja nije pravila ili bar pokušala da napravi ovo tradicionalno jelo, koje je čest izbor na domaćim trpezama tokom jesenjih i zimskih meseci.

Ukus sarme je neodoljiv, ali mnogi smatraju da je dugo krčkanje na šporetu komplikovaniji deo spremanja, pa vam zato donosimo recept za ovaj specijalitet iz rerne koji će ubrzati, ali i olakšati pripremu.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 650 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 šoljica pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • 4 komada suvog mesa (oko 300 grama)
  • 2 jaja
  • biber, suvi začin, so
  • 500 ml vode
  • 1 ravna kašika mlevene crvene paprike
  • 4 kašike pasiranog paradajza
  • 2 kašike brašna
  • ulje za prženje luka i za zapršku

Priprema: 

Crni luk iseckajte na kockice, a beli luk na sitno. Listove od kiselog kupusa očistite nožem od tvrdih žila.

Uključite rernu na 200 stepeni da se dobro zagreje dok vi završite pripremu sarme. Crni luk propržite na ulju. U dublju posudu stavite sveže mleveno meso, prženi luk, dodajte beli luk, pirinač, so, jaja, biber i suvi začin. Sve dobro pomešajte, pa po kašiku smese stavite na svaki list kupusa i zavijte sarmu.

Odvojite nekoliko listova kupusa koje ćete staviti na dno posude u kojoj ćete peći sarmu, a poželjno je da ona bude zemljana ili vatrostalna.

Poređajte sarme u posudu za pečenje, između stavite komade suvog mesa na nekoliko mesta, zalijte vodom, dodajte lovorov list, poklopite posudu i stavite u dobro zagrejanu rernu, pa pecite dva sata na 200 stepeni.

Na ulju propržite dve kašike brašna, kad zamiriše dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Dodajte dve šolje vode i prokuvajte par minuta.

Zatim prelijte sarme, kašikom ih malo raširite da tečnost uđe između njih i vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite da se sarma zapeče još 20 do 30 minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sremac

    4. oktobar 2021. | 15:06

    Bez smederevca ništa

    Podelite komentar

  • Slavko

    4. oktobar 2021. | 17:17

    Tako se SRPSKA SARMA ne kuva! Tako kuvaju u Bosni i Hrvatskoj! Kod nas se izdinsta ( proprzi) ista kolicina crnog Luka koliko ima i mesanog ( 60 % GOVEDJEG I 40% SVINJSKOG) mlevenog mesa, pa se u to doda 100g mesanog isitnjenog povrca, Sargarepa, Praziluk, Celer, Beli Luk...( ako je meso 1kg) i dinsta se jos par minuta. Zatim se doda meso i izmesa sa lukom i povrcem i sve se to dinsta dok meso ne dobije tamnu boju i dok sva voda ne ispari iz posude! Onda se dodaju zacini i 1 kafena soljica Pirinca i tek se tada pune Listovi Kupusa sa tom smesom...dalje je isti postupak! Ovako ce meso biti rastresito a ne tvrdo kao grudva Snega kao sto je u vase slucaju! PRIJATNO SVIMA

    Podelite komentar

  • BZ

    4. oktobar 2021. | 19:09

    U Bosni ne jedu svinjetinu ali u RS da.

    Podelite komentar