Najbolji čokoladni tiramisu, sočan i izdašan: Recept za kolač koji osvaja sva čula

   ≫ 
  • 4

Kad poželite da pojedete neki kolač, a ljubitelj ste čokolade, šta biva vaš najčešći izbor? Mnogi će se opredeliti za tiramisu, jer je kremast, lagan i ukusan.

Ako ste ljubitelj tiramisua, neka ovaj kolač bude ono čime ćete se zasladiti uz popodnevnu kafu.

Sastojci:

    • 30 grama crne čokolade
    • 70 gr putera
    • 60 gr kakao praha
    • prstohvat soli
    • 150 ml espreso kafe (ili 3 kesice nes-kafe)
    • 160 ml mleka
    • 3 jaja
    • 500 gr brašna
    • kesica praška za pecivo
    • 150 gr šećera
    • 260 ml slatke pavlake
    • 80 gr kondenzovanog mleka
    • 50 gr bele čokolade
  • 120 gr maskarpone sira

Priprema:

U posudu sipajte 30 grama čokolade i 70 grama putera, pa mešajte na pari dok se ne rastopi.

Uzmite drugu posudu i u nju sipajte 40 grama kakao-praha, malo soli i 80 ml vrućeg mleka, pa dobro umutite mikserom. Dodajte tri žumanca, rastopljenu čokoladu i puter, pa nastavite da mutite. Kad smesa postane glatka, dodajte 500 grama brašna i kesicu praška za pecivo.

Umutite tri belanca u čvrst sneg, dodajte im 150 grama šećera, pa nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šne, dodajte ga prethodnoj smesi i sve dobro sjedinite varjačom.

Pleh obložite pek papirom, ulijte smesu i pecite na 160 stepeni otprilike 35 minuta. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.

Dok se kora hladi, spremite fil.

U posudu sipajte 80 mililitara mleka, dodajte 80 mililitara espreso kafe, 80 mililitara slatke pavlake i 80 grama kondenzovanog mleka. Umutite mutilicom, pa prelijte preko kolača koji ste prethodno izbockali viljuškom.

Kolač ostavite da odstoji dva sata, da dobro upije preliv.

U posudu stavite 50 grama bele čokolade, 20 mililitara espreso kafe i 30 mililitara slatke pavlake, pa zagrejte u mikrotalasnoj rerni. Prelijte preko 120 grama maskarpone sira, umutite varjačom, pa dodajte još 150 mililitara slatke pavlake i sve dobro sjedinite mikserom.

Nanesite fil na kolač, ostavite da se malo stegne, pa isecite kolač na veće kocke i pospite ga kakao-prahom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ssssssssss

    31. oktobar 2021. | 14:59

    Ja radim na zapadu i jednom Italianskom restoranu i pravim pravi Italianski tiramisu znaci ovaj recepept sto ste objavili nije ni nalik na tiramisu jer kao prvo u njega neide biskvit nego piskote a da nepricam o drugome

    Podelite komentar

  • Def

    31. oktobar 2021. | 15:10

    A da nije to previše brašna

    Podelite komentar

  • Tanče

    31. oktobar 2021. | 12:28

    A može li bez pavlake?

    Podelite komentar