Posni crni kolač kakav su pripremale naše bake: Poslastica od koje ide voda na usta
![Kolač, čokoladni kolač, torta, slatko, dezert Kolač, čokoladni kolač, torta, slatko, dezert](https://xdn.tf.rs/2021/12/03/kolac-460x0.jpg)
Ovaj kolač poznat i kao "posna crna torta" sigurno se bar jednom našao na stolu vaše bake ili majke. Poslastica od jednostavnih sastojaka koje je svaka kuća uvek imala, danas pomalo zaboravljena, ali i dalje vrlo rado viđena.
Ukoliko vam zafali ideja za dane koji su pred nama, a želite da se zasladite, isprobajte ovaj kolač. Priprema se brzo i jednostavno, a sastojci u receptu su svakodnevni.
Sastojci:
- 2 čaše brašna
- 3 kašike džema (šljiva, kajsija)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 i po čaša šećera
- 2 čaše gazirane ili obične vode
- 1/2 čaše ulja
- 2 kašike kakaa
- 1 kašičica cimeta
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U dublju činiju sipajte šećer, vodu, džem i ulje, pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i cimet i sve izmešajte tako da nema grudvica.
Pleh podmažite i pospite brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa izlijte smesu.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen, ukoliko ubodete u sredinu kolača i ona izađe suva, kolač je gotov.
Ostavite ga da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu i poslužite. Za još bolji ukus kolač možete premazati sa još 2-3 kašike džema po izboru.
Prijatno!
Video: Dezert gotov za 10 minuta: Od starih banana do sočnog kolača
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mirjana
Što više tih najjeftiniji recepata Je li ljudi Srbi nemaju šta da jedu osim pojedinaca koji jedu po kafanama u Beogradu na vodi i drugim skupim restoranima a nama svaki dan tu priređuje te neke najjeftinije čorbice čorbice i te kolačiće sa brašnom i uljem
Podelite komentar
AnaX
Molim vas, naglasite da dzem treba da bude bez dodatka dzem-fixa, koji imaju uglavnom kupovni dzemovi, a koji je goveđi želatim, odn.životinskig porekla. Sa takvim dzemom, kolač NIJE POSAN.!!!
Podelite komentar
nibrS
Da, baš su naše bake imale kakao ..
Podelite komentar