Iako neodoljivo podsećaju na italijanske kanole, srpske šam rolne su potpuno drugačiji kolač od njih. Poslastica koja je rado viđena na slavskim tacnama sa ostalim kolačima, obično se prva razgrabi i uvek se traži komad više.
Pravi se od samo nekoliko sastojaka, a priprema je prilično brza i jednostavna. Osim toga, ovo je povoljna poslastica, a najbolje od svega je što može odmah po pripremi da se konzumira.
Sastojci:
- 500 gr lisnatog testa
- 4 belanceta
- 200 gr šećera u prahu + 50 gr za posipanje
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašika limunovog soka
- limeni valjci za šam rolne
- ulje za premazivanje valjaka
Priprema:
Lisnato testo razvijte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 0,5 cm debljine. Isecite ga na trake širine 2 cm i dužine 20 cm.
Valjke premažite uljem i oko njih namotajte trake od testa, tako da se preklapaju za polovinu širine. Tako uradite dok imate kalupa, pa ih poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta ili dok ne porumene.
Ispečene rolnice skinite sa vljaka i stavite sa strane, valjke malo ohladite, pa namotajte ostatak tračica od testa i tako redom.
U posudu koja može da se zagreva stavite šećer, vanilin šećer i belanca i stavite sve na paru.
Na pari mešajte masu žicom dok se šećer ne otopi, oko 4-5 minuta.
Potom sklonite posudu sa pare, pa mutite mikserom dok se ne ohladi, a šam ne postane čvrst i kompaktan, oprilike deset minuta.
Pred kraj dodajte limunov sok i ponovo sve izmutite mikserom.
Šam stavite u špiric i napunite rolnice od lisnatog testa.
Gotove pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
Video: Petominutni zimski kolač
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.