Kako da ukiselite kupus u tegli: Jednostavna i brza priprema ukusnog ribanca

   ≫ 
  • 0
Kiseli kupus, ribanac, salata, povrće Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je savršena zimska salata, prepuna vitamina, često i u ulozi glavnog jela i dodataka za neke od omiljenih srpskih delicija.

Iako se u marketima odavno može pronaći kiseli kupus u glavicama, ribanac, pa i samo listovi istog za sarmu, domaći je mnogo ukusniji.

Budući da mnogi ljudi danas nemaju mogućnost da prave velike količine odjednom, skladište burad i odlažu kupus u podrume, kišeljenje kupusa je moguće izvesti i u stanu, u manjim količinama.

Za ovakav poduhvat nisu vam potrebni specijalni sudovi, niti veštine, sve što vam treba su čiste tegle i malo dobre volje.

Za tri do četiri dana imaćete na stolu ukusni ribanac.

Potrebno je:

  • 1 srednja glavica svežeg zelenog kupusa (do 1,5 kg)
  • velika staklena tegla
  • 1,5 kašika soli
  • 1 kašika kima
  • 1 veća tegla ili više manjih
  • kamen za pritiskanje kupusa

Priprema: 

Teglu dobro operite deterdžentom i toplom vodom, isperite i osušite.

Kupus očistite od spoljnih listova, tvrde unutrašnjosti pa ga izrendajte ili isecite na tanka rezanca.

Izrendani kupus stavite u veću činiju i pospite so. Kupus pritiskajte i mešajte rukama, kako bi doprla sa svih strana. Ovaj proces traje oko pet minuta.

Ukoliko želite, pospite i kim, pa ponovo sve izmešajte.

Kupus stavljajte u teglu postepeno, pa između svakog sipanja dobro pritisnite rukama, praktično ga zbijte i utisnite ka dnu.

Na vrh stavite čist, oprani kamen, koji će kupus sprečavati da ispliva kada se u tegli pojavi tečnost. Važno je da sve vreme fermentacije on bude potopljen.

Teglu prekrijte čistom krpom i stavite gumicu, kako krpa ne bi spala. Na ovaj način omogućavate protok vazduha i sprečavate upadanje prašine i insekata.

Na svakih nekoliko sati kamenom pritisnite kupus.

Tegla treba da bude na tamnom i hladnom mestu, u prostoriji gde temepratura ne prelazi više 23 stepena. Budući da je ovo manja količina, kroz tri dana kupus bi trebalo da bude taman kiseo.

Posle tog vremena, uklonite teg i stavite poklopac na teglu, onda je prebacite u frižider.

Dok se kupus kiseli, na vrhu ćete primetiti belu penu ili skramu, što je znak da ste uspeli.

Ovako ukišeljen kupus u frižideru može opstati minimum dva meseca, a po mirisu i ukusu ćete znati da je dobar za korišćenje.

Ribanac možete koristiti i kao salatu, ali i za pripremu jela, poput podvarka.

Prijatno!

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti