Starinski recept za poparenicu: Savršen način da započnete nedeljno jutro
Ima li šta lepše nego započeti nedeljno jutro ukusnim doručkom od testa i sira?
Mnogi će se opredeliti za burek ili gibanicu, a u južnoj Srbiji gotovo je obavezno da se na trpezi nađe poparenica, starinsko jelo koje podseća na zapečene palačinke sa sirom, ali je mnogo ukusnije.
Naše bake su ga pripremale ispod sača, ali će ukus biti sasvim zadovoljavajući i ako poparenicu pečete u rerni.
Sastojci:
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 350 gr brašna
- 50 ml ulja ili svinjske masti
- 200 ml obične vode
- kafena kašičica sode bikarbone
- so
- 300 gr sira
Priprema:
Umutite jaja, dodajte mleko, brašno, vodu, sodu bikarbonu i malo soli. Testo bi trebalo da bude duplo gušće nego za palačinke.
Vatrostalnu posudu ili tepsiju premažite uljem ili mašću (u zavisnosti od toga ko šta voli, mada je u originalnom receptu domaća svinjska mast), pa je stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni.
Kad se masnoća u posudi zagreje, izvadite posudu, sipajte kutlaču testa da prekrije dno, pa vratite u rernu i pecite dok se ne uhvati korica.
Izvadite opet tepsiju iz rerne, preko prvog sloja poparenice stavite malo izmrvljenog sira, još jedan sloj ulja ili rastopljene masti, pa prelijte testom iz kutlače i vratite u rernu da se zapeče.
Na ovaj način utrošite svu količinu testa, masnoće i sira. Poslednji sloj trebalo bi da bude od testa.
Ko voli, preko poparenice može da pospe tucanu ljutu papriku.
Služite ovaj starinski specijalitet uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.