• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za potaž od muskatne tikve: Ukusan i zdrav obrok u kome će uživati svi ukućani

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potaž može da predstavlja ceo obrok ukoliko uz njega poslužite krutone

  • 0
Potaž od muskatne tikve Foto: Shutterstock

Ukoliko u hladnim zimskim danima poželite jelo "na kašiku" koje može da predstavlja ceo obrok, pravi izbor je potaž od muskatne tikve. Recept je jednostavan, a jelo je izuzetno ukusno i zdravo.

Samo jedna šolja muskatne tikve sadrži neverovatnih 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.

Muskatna tikva je veoma siromašna mastima, ali zato sadrži zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze. Pored svega toga, veoma dobro utiče na zdrav balans šećera u krvi i brani organizam od gripa i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C koje sadrži u velikim količinama.

Ovaj ukusan obrok spremićete veoma lako.

Sastojci: 

  • 1 kg očišćene muskatne tikve
  • 1 glavica crnog luka 
  • 2 šargarepe 
  • parče celera 
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • 1 l vode
  • so
  • biber
  • suvi začin 
  • malo peršuna 
  • po želji krutoni od hleba
  • 1 dl neutralne ili kisele pavlake

Priprema: 

Na zagrejanom ulju propržite crni luk, koji ne mora da bude sitno iseckan. Dodajte beli luk, a zatim oljuštite šargarepu i muskatnu tikvu, pa narežite na veće kocke, kao i celer, pa sve zajedno dodajte luku i nalijte sa litar vode. 

Dodajte so, biber i suvi začin. Ostavite da se kuva na umerenoj vatri sve zajedno 40 minuta.

Kada je kuvano, procedite povrće, ali tako da sačuvate vodu u kojoj je kuvano, jer su u njoj svi hranljivi sastojci. Štapnim mikserom ili u blenderu izblendirajte povrće, pa ga vratite u šerpu i dodajte vodu u kojoj se kuvalo, ali toliko da potaž bude gust.

Potaž možete poslužiti uz prepečene parčiće hleba - krutone, a po želji možete mu dodati i neutralnu ili kiselu pavlaku. Odozgo stavite sveži peršun.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti