Recept za domaći jogurt, gust kao grčki: Pravi se od samo dva sastojka

   ≫ 
  • 4
Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem Foto: Shutterstock

Domaći jogurt je uglavnom ukusniji nego onaj koji kupujemo u prodavnicama, a recept za njegovu pripremu je vrlo jednostavan.

Sastojci:

  •  2 l mleka
  •  2 dl gotovog jogurta

Priprema: 

Mleko sipajte u šerpu, a ringlu uključite na srednje jaku temperaturu i stavite mleko da se zagreva. Ostavite ga da se zagreje do tačke ključanja, neka dosegne temperaturu oko 93C; to ćete izmeriti uz pomoć kuhinjskog termometra. Nakon toga malo promešajte, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi.

Pošto se mleko rashladilo, sipajte šolju mleka i pola šolje jogurta i mešajte dok se jogurt u potpunosti ne rastvori u mleku. Razblaženi jogurt zatim sipajte u ostatak mleka, stalno mešajući. Šerpu poklopite, umotajte u kuhinjske krpe i stavite u hladnu rernu, a zatim je uključite na otprilike 50 stepeni.

Ostavite jogurt u rerni najmanje četiri sata ili preko noći. Imajte na umu da što duže stoji u rerni, to će jogurt biti gušći. Kada jogurt dostigne gustinu koju želite izvadite ga iz rerne, a ukoliko se surutka uhvatila po vrhu pažljivo je iscedite ili jednostavno umešajte žicom za mućenje.

Sipajte jogurt u željene posude i stavite u frižider, gde može stajati dve nedelje.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Boško

    4. februar 2022. | 07:58

    U pola solje jogurta sipajte solju mleka? Kako celu u pola?😂

    Podelite komentar

  • Miljka

    4. februar 2022. | 11:34

    Nije pametno kako krpe u ukljucan sporet ako nesto pokarise sporet izapali kucu.moze to ipametnije.

    Podelite komentar

  • Gordana

    4. februar 2022. | 21:31

    Jela Sam ovako napravljeno kiselo mleko ,sa kiselim mlekom se pravi a posle se ostavilja Maja I dalje pravi.Ali Nije stavljano u rernu vec u toploj prostoriji zamotano u cebence 24 casa.Ali je tad samo mleko bi-lo kvalitetnije

    Podelite komentar