Originalni kafanski recept za škembiće u saftu: Specijalitet koji ćete zavoleti
Škembići u saftu su jedno od onih jela koje gurmani obožavaju i tačno znaju u kojoj kafani ih najbolje spremaju.
Međutim, ima i mnogih koji ovo smatraju jelom koje nikada ne bi probali. Recept koji vam donosimo jedan je od pravih kafanskih uz koje će i oni koji ne vole škembiće, biti pred izazovom da ih probaju.
Sve što je potrebno jeste malo strpljenje da ga spremite.
Sastojci:
- 1 kg svinjskih ili junećih škembića
- 1 veza zeleni
- 1/2 glavice celera srednje veličine
- 1 kašika mešavinih začina po ukusu
- 4 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice bibera u zrnu
- 5 glavica crnog luka
- 100 g mesnate suve slanine
- 50 g paradajz pirea ili gustog soka
- peršunov list
- 1 puna kašika masti
- 4 kašike brašna
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
Priprema:
Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu.
Sve ostavite da se kuva oko četiti i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake.
U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list.
Ubacite sitno seckanu slaninu, pa sve propržite zajedno pet minuta.
Zatim sipajte brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.
Pred kraj kuvanja začinite po ukusu.
Prijatno!
Video: Gde to naš Čola uživa u škembićima? U trećoj najstarijoj kafani u Beogradu
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Veka
To je prava stvar i papricica ljuta pecena i naravno krigla hladnog piva !!
Podelite komentar
Gastronom
Ovo je kafanski recept dok je kućna variijanta složenija i pravi gurmanluk. Uzgred škebići se spremaju isključivo od junećeg škembeta, nikako svinjskog.
Podelite komentar