• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni kafanski recept za škembiće u saftu: Specijalitet koji ćete zavoleti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo sa juga Srbije neki obožavaju, dok se drugi ne usuđuju da ga probaju, a ono je zapravo pravi delikates

  • 4
škembići Foto: Shutterstock

Škembići u saftu su jedno od onih jela koje gurmani obožavaju i tačno znaju u kojoj kafani ih najbolje spremaju.

Međutim, ima i mnogih koji ovo smatraju jelom koje nikada ne bi probali. Recept koji vam donosimo jedan je od pravih kafanskih uz koje će i oni koji ne vole škembiće, biti pred izazovom da ih probaju.

Sve što je potrebno jeste malo strpljenje da ga spremite.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskih ili junećih škembića
  • 1 veza zeleni
  • 1/2 glavice celera srednje veličine
  • 1 kašika mešavinih začina po ukusu
  • 4 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu
  • 5 glavica crnog luka
  • 100 g mesnate suve slanine
  • 50 g paradajz pirea ili gustog soka
  • peršunov list
  • 1 puna kašika masti
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike

Priprema:

Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu.

Sve ostavite da se kuva oko četiti i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake.

U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list.

Ubacite sitno seckanu slaninu, pa sve propržite zajedno pet minuta.

Zatim sipajte brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.

Pred kraj kuvanja začinite po ukusu.

Prijatno!

Video: Gde to naš Čola uživa u škembićima? U trećoj najstarijoj kafani u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Veka

    7. februar 2022. | 12:08

    To je prava stvar i papricica ljuta pecena i naravno krigla hladnog piva !!

    Podelite komentar

  • Gastronom

    7. februar 2022. | 14:41

    Ovo je kafanski recept dok je kućna variijanta složenija i pravi gurmanluk. Uzgred škebići se spremaju isključivo od junećeg škembeta, nikako svinjskog.

    Podelite komentar