Originalni kafanski recept za škembiće u saftu: Specijalitet koji ćete zavoleti
![škembići škembići](https://xdn.tf.rs/2022/02/07/skembici-460x0.jpg)
Škembići u saftu su jedno od onih jela koje gurmani obožavaju i tačno znaju u kojoj kafani ih najbolje spremaju.
Međutim, ima i mnogih koji ovo smatraju jelom koje nikada ne bi probali. Recept koji vam donosimo jedan je od pravih kafanskih uz koje će i oni koji ne vole škembiće, biti pred izazovom da ih probaju.
Sve što je potrebno jeste malo strpljenje da ga spremite.
Sastojci:
- 1 kg svinjskih ili junećih škembića
- 1 veza zeleni
- 1/2 glavice celera srednje veličine
- 1 kašika mešavinih začina po ukusu
- 4 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice bibera u zrnu
- 5 glavica crnog luka
- 100 g mesnate suve slanine
- 50 g paradajz pirea ili gustog soka
- peršunov list
- 1 puna kašika masti
- 4 kašike brašna
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
Priprema:
Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu.
Sve ostavite da se kuva oko četiti i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake.
U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list.
Ubacite sitno seckanu slaninu, pa sve propržite zajedno pet minuta.
Zatim sipajte brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.
Pred kraj kuvanja začinite po ukusu.
Prijatno!
Video: Gde to naš Čola uživa u škembićima? U trećoj najstarijoj kafani u Beogradu
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Veka
To je prava stvar i papricica ljuta pecena i naravno krigla hladnog piva !!
Podelite komentar
Gastronom
Ovo je kafanski recept dok je kućna variijanta složenija i pravi gurmanluk. Uzgred škebići se spremaju isključivo od junećeg škembeta, nikako svinjskog.
Podelite komentar