• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za prebranac sa slaninom: Jelo koje se sporo krčka i u kome se uživa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo je prilično jednostavno za pripremu, potrebno vam je nekoliko sastojaka i minimalno vremena

  • 0
Prebranac sa slaninom Foto: Shutterstock

Iako se najčešće priprema postan, prebranac je omiljen i sa dodatkom neke vrste mesa. Obično su to kobasice, kolenice, ali i slanina.

Ovo jelo je prilično jednostavno za pripremu, potrebno vam je nekoliko sastojaka i minimalno vremena. Najzahtevniji deo je zapravo vreme čekanja, jer se prebranac krčka dugo, ali za ukus ovog jela vredi čekati.

Ovaj recept ima poseban dodatak, slanina u listićima koja se stavlja pred kraj pečenja, daje dodatni ukus i hrskavost prebrancu. 

Sastojci:

  • 700 gr pasulja
  • 700 gr crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike mlevene crvene paprike
  • so
  • biber
  • 3-4 lista lovora
  • 300 gr slanine u komadu
  • 100 gr tanko sečene slanine
  • 2 kašike masti

Priprema:

Noć ili bar nekoliko sati ranije potopiti pasulj u vodu. Procediti vodu, sipati čistu i staviti pasulj da se kuva sat vremena.

Ocedite pasulj i sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuvao.

Luk isecite na rebarca i dinstati ga na masti uz dodatak vode i začina.

U posudu stavite pasulj, preko luk, dodajte lovorov list i još začina, ukoliko ima potrebe. Obratite pažnju da količina soli bude usklađena sa slanoćom slanine.

Stavite komade slanine u pasulj, sud pokrijte folijom i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena.

Posle tog vremena uklonite foliju, poređajte listove slanine i pecite prebranac još pola sata, da blago porumeni, a slanina u listovima psotane hrskava.

U toku pečenja prebranac ne morate da mešate.

Poslužite topao uz domaći hleb i sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti