Recept za prebranac sa slaninom: Jelo koje se sporo krčka i u kome se uživa

   ≫ 
  • 0
Prebranac sa slaninom Foto: Shutterstock

Iako se najčešće priprema postan, prebranac je omiljen i sa dodatkom neke vrste mesa. Obično su to kobasice, kolenice, ali i slanina.

Ovo jelo je prilično jednostavno za pripremu, potrebno vam je nekoliko sastojaka i minimalno vremena. Najzahtevniji deo je zapravo vreme čekanja, jer se prebranac krčka dugo, ali za ukus ovog jela vredi čekati.

Ovaj recept ima poseban dodatak, slanina u listićima koja se stavlja pred kraj pečenja, daje dodatni ukus i hrskavost prebrancu. 

Sastojci:

  • 700 gr pasulja
  • 700 gr crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike mlevene crvene paprike
  • so
  • biber
  • 3-4 lista lovora
  • 300 gr slanine u komadu
  • 100 gr tanko sečene slanine
  • 2 kašike masti

Priprema:

Noć ili bar nekoliko sati ranije potopiti pasulj u vodu. Procediti vodu, sipati čistu i staviti pasulj da se kuva sat vremena.

Ocedite pasulj i sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuvao.

Luk isecite na rebarca i dinstati ga na masti uz dodatak vode i začina.

U posudu stavite pasulj, preko luk, dodajte lovorov list i još začina, ukoliko ima potrebe. Obratite pažnju da količina soli bude usklađena sa slanoćom slanine.

Stavite komade slanine u pasulj, sud pokrijte folijom i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena.

Posle tog vremena uklonite foliju, poređajte listove slanine i pecite prebranac još pola sata, da blago porumeni, a slanina u listovima psotane hrskava.

U toku pečenja prebranac ne morate da mešate.

Poslužite topao uz domaći hleb i sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti