Iako se najčešće priprema postan, prebranac je omiljen i sa dodatkom neke vrste mesa. Obično su to kobasice, kolenice, ali i slanina.
Ovo jelo je prilično jednostavno za pripremu, potrebno vam je nekoliko sastojaka i minimalno vremena. Najzahtevniji deo je zapravo vreme čekanja, jer se prebranac krčka dugo, ali za ukus ovog jela vredi čekati.
Ovaj recept ima poseban dodatak, slanina u listićima koja se stavlja pred kraj pečenja, daje dodatni ukus i hrskavost prebrancu.
Sastojci:
- 700 gr pasulja
- 700 gr crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike mlevene crvene paprike
- so
- biber
- 3-4 lista lovora
- 300 gr slanine u komadu
- 100 gr tanko sečene slanine
- 2 kašike masti
Priprema:
Noć ili bar nekoliko sati ranije potopiti pasulj u vodu. Procediti vodu, sipati čistu i staviti pasulj da se kuva sat vremena.
Ocedite pasulj i sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuvao.
Luk isecite na rebarca i dinstati ga na masti uz dodatak vode i začina.
U posudu stavite pasulj, preko luk, dodajte lovorov list i još začina, ukoliko ima potrebe. Obratite pažnju da količina soli bude usklađena sa slanoćom slanine.
Stavite komade slanine u pasulj, sud pokrijte folijom i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena.
Posle tog vremena uklonite foliju, poređajte listove slanine i pecite prebranac još pola sata, da blago porumeni, a slanina u listovima psotane hrskava.
U toku pečenja prebranac ne morate da mešate.
Poslužite topao uz domaći hleb i sezonsku salatu.
Prijatno!
Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.