• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpska proja kojoj niko ne može da odoli: Recept koji se prenosi s kolena na koleno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko ne postite, ovaj recept možete da spremite već danas

  • 2
kukuruzni kolač, proja, slatka, corn cake Foto: Shutterstock

Proja je jelo na kom su odrasle generacije na ovim prostorima. Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo onaj koji je najčešće korišćen poslednjih decenija.

Ukoliko nemate domaću mast, umesto nje možete koristiti puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi.

Sastojci:

  • 600 g prosejanog kukuruznog brašna
  • 180 g masti
  • 5 jaja
  • 300 ml mleka
  • so

Priprema:

Prosejano kukuruzno brašno sipajte u činiju. Dodajte mu mast koja je odstajala na sobnoj temperaturi, jaja i 200 mililitara mleka. Kad se smesa ujednači, dodajte ostatak mleka i soli po ukusu. Sve dobro izradite varjačom. Smesa ne bi trebalo da bude previše gusta.

Pleh namažite mašću, pospite običnim belim brašnom, pa ulijte smesu za proju i pecite na umerenoj vatri dok se proja ne odvoji od ivica pleha.

Proju isecite kad se prohladi i služite uz mlečne proizvode ili uz sarmu ili podvarak.

Prijatno!

Video: Delikates kiš kockice sa Neoplanta kobasicama: Hedonistički raj za čula i prava zimska poslastica

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Др

    11. decembar 2022. | 10:01

    Региструјте брзо, као наш производ, да се Хрвати не сете као за ајвар!

    Podelite komentar

  • mirjana koka

    16. decembar 2022. | 14:55

    Nije nista pogresno samo nije stsri rp.U stari rp.ide samo kukuruzno brasno ,vrlo malo vode toliko koliko dovoljno cvrsta smjesa da se moze oblikovati i 2 prstohvata secera.umakati u vodu noz ili bilo sta sto je lakse oblikovati smjesu.Peci do 30 min.i to u peci na drva.Bas mora biti jaka temp.U elektricnoj peci nece biti kao ova jer nema stepeni vise od 250°.Prijatno !Svakodnevno skoro pravim bas po starom receptu.Ostalo sto ostane prokuham u mlijeku i dodam malo secera .predivna poslastica da se ne bacaju osta'ci.Srdacan pozzz!!!

    Podelite komentar