Bela oblanda sa medom - ništa jednostavnije i ništa lepše: Recept gotov za 15 minuta

   ≫ 
  • 2

Oblande su brzo rešenje kad vam se jede nešto slatko - nema mućenja i pečenja kora, fil se sprema veoma brzo i već posle sat-dva, u zavisnosti od brzinje stezanja fila, kolač možete da isečete i poslužite.

Pored recepata u kojima dominiraju mleveni keks, žele-bombone, čokolada i mleko, uz obavezan margarin koji će sve sastojke lepo povezati i onemogućiti filovima da cure preko korica, čini se da je nekada čuvena bela oblanda sa medom (ili oblatna, kako je u nekim delovima Srbije zovu) zaboravljena.

A ona se svakako brže sprema, zdravija je i ukusnija od većine oblandi koje su "preko noći" postale popularne u sprskim kućama.

Bela oblanda sa medom nekada je bila klasik na prazničnim trpezama; naše bake spremale su je kao vrhunski slatkiš kojim će poslužiti goste koji dođu na slavu ili rođendan. Mi smo sačuvali od zaborava recept koji datira s početka 20. veka i delimo ga sa vama. Da li ćete u oblandu staviti seckane orahe ili kokosovo brašno, odlučite sami - obe varijante su jednako ukusne.

Sastojci:

  • pakovanje oblandi
  • 5 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 3 dobre kašike meda
  • 150 gr seckanih oraha ili kokosovog brašna

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa žumanca stavite sa strane i iskoristite ih za neki drugi kolač.

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im 15 kašika šećera i mutite dok šne ne počne da se odvaja od metlica na mikseru.

U šerpu sipajte tri dobre kašike meda, pa stavite na ringlu da provri. Kad med provri, pažljivo sipajte belanca umućena sa šećerom i mešajte dok se ne pojave klobuci, odnosno dok fil ne počne da se diže u šerpi.

Brzo skinite šerpu sa vatre, umešajte u fil seckane orahe ili kokosovo brašno i filujte listove oblandi.

Preko oblande stavite neki teži predmet i ostavite da odstoji, pa secite kolač i služite.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Goca

    6. mart 2022. | 11:01

    Super recept,ali ja skuvam preostala žumanca na pari,dodam keks ili mlevene orahe i margarin pa nafilujem ovu oblandu kroz sredinu.

    Podelite komentar

  • Toza NS

    6. mart 2022. | 12:57

    Ne znam da to iko zove oblandom, ali dobro.

    Podelite komentar