
Bela oblanda sa medom - ništa jednostavnije i ništa lepše: Recept gotov za 15 minuta
Oblande su brzo rešenje kad vam se jede nešto slatko - nema mućenja i pečenja kora, fil se sprema veoma brzo i već posle sat-dva, u zavisnosti od brzinje stezanja fila, kolač možete da isečete i poslužite.
Pored recepata u kojima dominiraju mleveni keks, žele-bombone, čokolada i mleko, uz obavezan margarin koji će sve sastojke lepo povezati i onemogućiti filovima da cure preko korica, čini se da je nekada čuvena bela oblanda sa medom (ili oblatna, kako je u nekim delovima Srbije zovu) zaboravljena.
A ona se svakako brže sprema, zdravija je i ukusnija od većine oblandi koje su "preko noći" postale popularne u sprskim kućama.
Bela oblanda sa medom nekada je bila klasik na prazničnim trpezama; naše bake spremale su je kao vrhunski slatkiš kojim će poslužiti goste koji dođu na slavu ili rođendan. Mi smo sačuvali od zaborava recept koji datira s početka 20. veka i delimo ga sa vama. Da li ćete u oblandu staviti seckane orahe ili kokosovo brašno, odlučite sami - obe varijante su jednako ukusne.
Sastojci:
- pakovanje oblandi
- 5 belanaca
- 15 kašika šećera
- 3 dobre kašike meda
- 150 gr seckanih oraha ili kokosovog brašna
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa žumanca stavite sa strane i iskoristite ih za neki drugi kolač.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im 15 kašika šećera i mutite dok šne ne počne da se odvaja od metlica na mikseru.
U šerpu sipajte tri dobre kašike meda, pa stavite na ringlu da provri. Kad med provri, pažljivo sipajte belanca umućena sa šećerom i mešajte dok se ne pojave klobuci, odnosno dok fil ne počne da se diže u šerpi.
Brzo skinite šerpu sa vatre, umešajte u fil seckane orahe ili kokosovo brašno i filujte listove oblandi.
Preko oblande stavite neki teži predmet i ostavite da odstoji, pa secite kolač i služite.
Prijatno!
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Goca
Super recept,ali ja skuvam preostala žumanca na pari,dodam keks ili mlevene orahe i margarin pa nafilujem ovu oblandu kroz sredinu.
Podelite komentar
Toza NS
Ne znam da to iko zove oblandom, ali dobro.
Podelite komentar