
Gozleme su nešto između palačinke i pice, a mnogi kažu da su one na neki način i turski hleb. Kako god ih zvali, jedno je sigurno, hrskavoj spoljašnosti i ukusnom nadevu skoro niko ne može da odoli.
Gozleme se mogu spremati sa mlevenim mesom, krompirom..., a Turci ih najčešće spremaju sa sirom i spanaćem.
Stoga vam donosimo recept za gozleme čija će kombinacija ukusa osvojiti sva vaša čula.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlake vode
sastojci za nadev:
- 300 g svežeg spanaća
- 1 struk praziluka
- 300 g sitnog sira
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- začini po ukusu
Priprema:
Kvasac i šećer pomešajte sa malo tople vodi i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U dublju posudu pomešajte, brašno, so, ulje, vodu, pa dodajte nadošli kvasac i umesite glatko testo.
Ostavite 15 minuta da testo nadođe.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa testo podelite na šest jufki.
Prekrijte ih i ostavite sat vremena da odstoje.
Za to vreme pripremite nadev.
Spanać blanširajte u većoj količini vode u koji ćete dodati so, pa ga procedite. Praziluk iseckajte sitno, pa ga pomešajte sa spanaćem, sirom i dodajte beli luk i začine po ukusu.
Jednu po jednu jufku stavite na radnu površinu i razvlačite oklagijom u što tanji krug. Stavite nadev na sredinu kruga i ravnomerno ga rasporedite. Testo preklopite sa sve četiri strane.
Na srednje zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa na njemu pržite lepinjice pet minuta s jedne, pa pet minuta s druge strane.
Gozleme služite tople.
Prijatno!
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Iva Lorens na Perwoll Fashion Weeku
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mujoo
Ko da je izmislio ovo glozme il kako se zvalo a tobro znam mo da se zove Pita.
Podelite komentar