Musaka je pravo jelo za sve koji vole kombinaciju povrća i mesa. Na našim prostorima musaka ima dugu tradiciju, a načini pripremanja su različiti.
Ipak, domaćice je najčešće spremaju sa krompirom, ali nisu nepoznate ni verzije u kojima se, umesto ovog povrća, koriste tikvice.
Mnogi ljubitelji tradicionalne musake biće oduševljeni i ovom njenom verzijom.
Sastojci:
- 4 tikvice
- 500 g mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 srednja šargarepa
- 2 čena belog luka
- so, biber
- ulje
- začini po ukusu
sastojci za preliv:
- 2 jaja
- 100 ml pavlake za kuvanje
- so
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno, a šargarepu izrendajte na krupno rende. Tiganj zagrejte, pa stavite malo ulja, a onda i crni luk i šargarepu.
Kada luk i šargarepa omekšaju, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne izgubi ružičastu boju, otprilike 10 minuta.
Meso i povrće posolite i pobiberite i dodajte začine po ukusu. Beli luk iseckajte sitno i dodajte u tiganj.
Tikvice operite i isecite na kolutove, pa ih usolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Posudu u kojoj ćete peći musaku nauljite, pa na dno poređaje polovinu tikvica.
Preko tikvica stavite nadev od mesa i poređajte drugu polovinu tikvica.
Musaku pecite u zagrejnoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Pomešajte jaja, pavlaku za kuvanje i so.
Posle 30 minuta, izvadite musaku iz rerne, pa je prelijte smesom od jaja i pavlake za kuvanje.
Musaku služite toplu uz omiljenu sezonsku salatu.
Prijatno!
Video: Evo sočne pite sa kvalitetnim mesom i tikvicama
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
534
Nisam ukapirao. Jel ide red tikvica pa red mesa ili obrnuto?
Podelite komentar