Recept za posne kiflice sa džemom: Bez jaja, a žute kao dukat

   ≫ 
  • 0
Kiflice, kroasan Foto: Shutterstock

Kiflice su uvek rado viđen gost na svakoj trpezi, a posebno kada je u pitanju doručak ili večera. Skoro svaka domaćica ima svoj recept za njih. 

Jedne ih prave sa šunkom i sirom, druge sa kremom, a jednako su ukusne i kada ih spremite u posnoj verziji.

Ono što ih, pored toga što su posne, izdvaja jeste jedan sastojak, a u pitanju je kurkuma koja će im dati zlatnu boju, te će na prvi pogled izgledati kao da u svom sastavu imaju i jaja. 

Sastojci:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 400 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike šečera
  • 150 ml ulja
  • 800 g brašna
  • 1 kašika sirćeta
  • šećer u prahu za posipanje
  • prstohvat kurkume
  • džem po ukusu 

Priprema:

U veću činiju sipajte mlaku vodi, pa izdrobite kvasac i dodajte šećer. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

Zatim dodajte so, ulje, sirće, kurkumu, a onda polako i brašno. Zamesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude.

Prekrijte ga čistom krpom i ostavite 45 minuta na sobnoj temeraturi da nadođe.

Kada je testo naraslo, premesite ga, podelite na tri dela i od svakog napravite oklagijom krug.

Razvučene krugove isecite na šest trouglova. Na svaki trougao namažite kašičicu džema i urolajte u kiflice.

Pleh u kom ćete peći oboložite papirom za pečenje, pa poređajte kiflice i ostavite ih tako 20 minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Služite tople.

Prijatno!

Video: Od sada ih možete spremati u svojoj kuhinji: Recept za najpoznatija pohovana pileća krilca na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti