• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prizrenske jufke i tarana: Domaća testenina otrgnuta od zaborava

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sever Makedonije kao i vranjski kraj takođe imaju na meniju ova stara, ali ukusna jela

  • 2
Prizrenske jufke oto S.Tasić

Jufke su testenina, odnosno jelo koje je karakteristično za Prizren i okolinu, te uz čuveni šarski sir, posle višenedeljnog posta predstavljaju pravi "merak".

Skoro osnovano Umetničko Udruženje Prizrenaca Bistrica, ima za cilj da sačuva od zaborava tradiciju, običaje, nošnju, pesmu, igru i jela, sve ono što je predstavljalo identitet srpskog naroda na ovim prostorima kroz vekove.

Jasmina Savić, član ovog udruženja, kaže da jufke predstavljaju hranu koja je sinonim za njeno detinjstvo, kao i odrastanje mnogih generacija.

One okupljaju porodicu, hrane telo i dušu, te predstavljaju jedan od brendova ovog kraja.

Jufke se prave od 30 jaja, 1 litra mleka i brašna po potrebi. Zamesi se tvrđe testo koje odstoji i oklagijom se tanji do određenje debljine. Kore se suše na suncu. Ispucale kore se pokupe i u platnenoj vrećici čuvaju do upotrebe.

Nekada su domaćice spremale jufke u čitavom kraju, danas su retkost, a prave ih Prizrenci u rasejanju. Reč je o jeftinom jelu, uglavnom spremanom za doručak ili večeru. Lako se i brzo sprema.

Uzme se osušena testenina, kuva desetak minuta i ocedi. Ima varijanta da se sa malo izmrvljenog sira zapeče u rerni, a može se jesti samo skuvana, uz šarski sir ili kiselo mleko.

- Jelo je zasitno, može da nahrani čitavu porodicu, tokom dugih zimskih dana, kada nije bilo mnogo izbora šta će da se sprema - ističe Jasmina.

Jufke se prave tokom jula i avgusta, kada je jako sunce, kako bi se testenina osušila i onda na suvom mestu odlagala za kasniju upotrebu.

Ono što je za jufke karakteristično je to da se prilikom pripreme parčići ne lome, sitne i ne mrve, već se parčad zahvataju kako su se "rascvetala".

Prizrenske jufke se razlikuju od tarane koja se spremala, po načinu izrade.

Suvlje zamešeno testo se "rendalo" na rešetu, testenina se odvajala od brašna i ponavljao se postupak i tako napravljene sitne "bobice" od testa su se takođe sušile na suncu.

Prizrenske jufke Foto S.Tasić

Posle kuvanja su se zapržavale vrućim zejtinom. Šarski sir je neizbežan, da bi užitak bio potpun.

Jufke spremaju i ostali narodi koji žive u Prizrenu jer je suživot učinio svoje. Sever Makedonije kao i vranjski kraj takođe imaju na meniju ova stara, ali ukusna jela.

Ove testenine iz Stare Srbije sećanje su na vreme kada se nije imalo mnogo toga i kada su se domaćice na razne načine trudile da prehrane tada mnogočlane porodice od onoga što se u kući proizvodilo.

Očuvati identitet u svim segmentima života, otrgnuti od zaborava, ali i preneti na potomke je cilj Umetničkog Udruženja Prizrenaca Bistrica.

Fotografije su preuzete sa Fejsbuk profila pokojne Radmile Gadzić, koja je sa suprugom Tomislavom bila poslednji bračni par Prizrenaca koji su do poslednjeg dana živeli u najstarijem delu Prizrena - kaže Jasmina.

Ona dodaje da još uvek sprema ove testenine i da se trudi da znanje i umeće prenese na mlađe naraštaje.

Video: Specijalitet za oči u dušu: Taljatele od jestivog cveća

(S.T/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Maja

    29. april 2022. | 12:35

    Moja baka ih i dalje pravi. Pozdrav za Leskovac 🙂

    Podelite komentar

  • Slavica

    29. april 2022. | 14:43

    Kod nas u Gnjilana jufka ili tarana se pravila testo se zamesi sa ceđ.

    Podelite komentar